Medicinrådet blæser på det 4. princip

- først med nyheder om medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Kræftpatienter med psykologiske symptomer oplever mere intense smerter

Kræftpatienter, der har højere niveauer af angst og depression, oplever mere intens smerte forbundet med deres kræftsygdom.

Det viser et studie, som bliver præsenteret (Abstrakt 76) på Supportive Care in Oncology Symposium i San Francisco, USA, den 26. oktober.

”Studiet understreger behovet for at evaluere psykologiske symptomer tidligt, når man behandler kræftsmerter, hvilket er noget, der ikke vurderes regelmæssigt, men bør gøres. Undersøgelsen understreger også vigtigheden af ​​familie, interpersonelle forhold og samfund for oplevelsen af smerter og sygdom,” siger hovedforfatter psykolog, ph.d., Sarah Kathryn Galloway fra Levine Cancer Institute i Charlotte, USA, i en pressemeddelelse.

I studiet indtastede næsten 12.000 patienter med kræft i stadie I-IV via en tablet svar på en række spørgsmål om deres psykosociale tilstand, almindelige kræftsymptomer og uopfyldte behov. Statistiske modeller identificerede derefter smerteprædiktorer ud fra selvrapporteret angst, depression og social støtte.

Forskerne fandt, at patientkarakteristika for race, lavere indkomst, tumorplacering og avanceret sygdom var forudsigende for smerteintensitet. Derudover var angst, depression og social støtte vigtige faktorer, der påvirkede smerteintensiteten.

Selvom der ikke er nogen måde at bestemme, om smerterne er et resultat af kræft, kræftbehandling eller noget andet, kan smerten reduceres med specifikke handlinger, som patienterne kan foretage for at beskytte deres psykologiske helbred, påpeger forskerne bag studiet. De opfordrer kræftpatienter til at diskutere dårligt humør, bekymringer og spørgsmål om social støtte med deres læge.

Derudover kan specifikke værktøjer, der kan opnås gennem interventioner som f.eks. kognitiv adfærdsterapi og mindfulness, hjælpe med at lindre psykologisk lidelse og smerter og forbedre livskvaliteten, påpeger forskerne.

”Angst, depression og social støtte er ændringsbare faktorer, der i høj grad kan påvirke en patients kræftsmerteoplevelse. Undersøgelsens resultater demonstrerer behovet for tværfaglige – farmaceutiske og ikke-farmaceutiske – interventioner mod kræftrelaterede smerter,” siger Sarah Kathryn Galloway.

Baseret på opfølgningsdata, som forfatterne indsamlede i studiet, vil de i fremtidige analyser undersøge, hvordan virkningen af ​​social støtte påvirker humør, angst og smerter på tværs af diagnose, behandling og overlevelse.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

MS Tidsskrift

Diagnostisk Tidsskrift

Feed ikke fundet.