Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin

Sundhedsstyrelsen forstår kritik af HPV-vaccineskift

Sundhedsstyrelsen kan godt forstå dermatologernes og Kræftens Bekæmpelses kritik af, at HPV-vaccinen Gardasil er blevet skiftet ud med konkurrenten Cervarix.

Kritikken går på at de vaccinerede piger dermed ikke længere beskyttes mod kønsvorter.

Styrelsen påpeger dog, at det primære fokus for valg af HPV-vaccine ikke er kønsvorter, men livmoderhalskræft.

”Jeg kan sagtens forstå, at man synes, det er ærgerligt, for vi har set en stor effekt på forekomsten af kønsvorter, siden vi indførte Gardasil i børnevaccinationsprogrammet, og der er en klar samfundsøkonomisk gevinst ved ikke at skulle behandle kønsvorter. Men det, vi kigger på, når vi vælger, om en vaccine skal indgå som en del af børnevaccinationsprogrammet, er beskyttelse mod en alvorlig sygdom, som i dette tilfælde er livmoderhalskræft,” siger overlæge i Sundhedsstyrelsen Bolette Søborg.

Sundhedsstyrelsen besluttede efter et nationalt udbud, at Cervarix per 1. februar skulle indgå i det danske børnevaccinationsprogram i stedet for Gardasil, som har været i programmet siden 2009. Det fik Dansk Dermatologisk Selskab (DDS) til at sende en indsigelse imod beslutningen til Statens Serum Institut (SSI), Sundhedsstyrelsen og Sundhedsministeriet.

DDS mener, at skiftet er problematisk, fordi kønsvorter både er en stor gene for de, der bliver ramt, og fordi de udgør en betydelig samfundsøkonomisk byrde, der i et dansk studie fra 2010 anslås at udgøre 58 mio. kr. om året.

Sammen med Sundhedsstyrelsen har DDS lavet en opgørelse, som viser, at HPV-vaccineprogrammet med Gardasil med stor sandsynlighed har betydet, at antallet af unge kvinder, der får kønsvorter, er reduceret med totredjedele. Det betyder, at omkring 15.000 kvinder i Danmark i én enkelt årgang vil undgå at få kønsvorter, hvis de modtager Gardasil.

Mens Gardasil har betydet, at kurven for tilfælde af kønsvorter er knækket, er DDS ikke i tvivl om, at skiftet til Cervarix vil medføre, at antallet af kønsvortetilfælde vil stige hastigt igen.

Alvorlighedskriteriet vejer tungt

Bolette Søborg fortæller, at da kønsvorter ikke er en alvorlig tilstand, vægtes det ikke så højt i udbuddet.

”Vi har nogle bestemte kriterier, der ligger til grund for, hvilke vacciner vi overvejer at indføre. Et af de kriterier, som vejer tungt i Danmark, er alvorlighedskriteriet. Der findes vacciner til sygdomme, som vi ikke har i børnevaccinationsprogrammet, f.eks. skoldkopper og rotavirus. Det er, fordi man har vurderet, at disse sygdomme ikke er alvorlige nok til, at det kan retfærdiggøres, at alle børn skal vaccineres imod dem. Selvfølgelig indgår der også andre overvejelser, som f.eks. samfundsøkonomi, men det er ikke alene det, der styrer. Det vil sige, at selvom man godt kan se, at indførslen af en vaccine samfundsmæssigt ville være rentabelt, er det ikke det samme som, at den bliver indført,” siger hun og tilføjer:

”Man har med Gardasil fået en sidegevinst til det, der har været formålet, og selvom vi synes den sidegevinst er ærgerlig at gå glip af, skal vi holde fast i, at vaccinen er en del af vaccinationsprogrammet for at beskytte mod livmoderhalskræft.” I udbudskriterierne for HPV-vaccinen fremgår det, at tildeling af kontrakt på rammeaftalen vil ske på grundlag af de procentsatte kriterier; effektivitet 35 procent, risiko 30 procent, pris 25 procent og beskyttelse mod kondylomer 10 procent.

Med hensyn til effektivitet og risiko er Cervarix og Gardasil vurderet ligeværdige, men Cervarix beskytter ikke mod kønsvorter. Det vil sige, at den pris, som GlaxoSmithKline Pharma har tilbudt Cervarix for, må have været betydeligt lavere end den, Sanofi Pasteur MSD har tilbudt Gardasil for. Bolette Søborg har ikke set udbudspriserne, men medgiver, at man må kunne udlede, at prisen for Cervarix må have været noget billigere end prisen for Gardasil. Hun understreger, at valget af Cervarix ikke er sket ud fra en betragtning om, at der er større risiko ved at bruge Gardasil.

Kontrakten om Cervarix er indgået for et år med mulighed for forlængelse i yderligere to gange et år.

I næste udbud vil også den ni-valente vaccine Gardasil 9, som blev godkendt for et års tid siden, indgå i udbuddet, oplyser Bolette Søborg. Gardasil 9 beskytter mod 9 typer human papillomavirus (HPV), herunder typerne 6 og 11, som er ansvarlig for 90 procent af alle tilfælde af kønsvorter. Cervarix beskytter mod HPV-typerne 16 og 18, mens Gardasil beskytter mod HPV-typerne 6, 11, 16 og 18. 70 procent af tilfælde af livmoderhalskræft skyldes HPV type 16 eller 18.

Kultur