Når Magnus Heunicke siger vores - så mener han regeringens

- først med nyheder om medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Forskere tror, at det kan lykkes at udrydde livmoderhalskræft i Danmark

En stor dansk undersøgelse viser, at forekomsten af livmoderhalskræft er reduceret med op til 86 pct. blandt kvinder, der fik HPV-vaccinen, før de fyldte 20 år. Forskerne bag tror på, at det kan lykkes stort set at udrydde livmoderhalskræft i Danmark.

Den første HPV-vaccine blev godkendt i 2006, og da livmoderhalskræft tager lang tid om at udvikle sig, kan man først nu se HPV-vaccinens effekt på selve kræftsygdommen: Danske forskere kan som nogle af de første i verden vise, at risikoen for livmoderhalskræft er markant mindre for kvinder, der er blevet HPV-vaccineret, før de fyldte 20 år.

"I den nye undersøgelse kan vi se, at kvinder i den generelle befolkning, der har fået vaccinen, har en markant lavere risiko for livmoderhalskræft sammenlignet med kvinder, der ikke har fået vaccinen. Det er et fantastisk godt resultat, og vi tror på, at kombinationen af HPV-vaccination og screeningsprogrammet for livmoderhalskræft rent faktisk kan føre til, at vi stort set kan udrydde livmoderhalskræft i Danmark," siger Susanne Krüger Kjær, der er overlæge i Gynækologisk Afdeling på Rigshospitalet og professor ved Københavns Universitet samt forskningsleder ved Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning.

Den nye undersøgelse omfatter næsten 900.000 kvinder i Danmark, som var 17-30 år i 2006-2019. Af disse var næsten 40 pct. HPV-vaccineret, før de fyldte 17 år.

Resultaterne viser, at sammenlignet med uvaccinerede kvinder, så havde de kvinder, der blev vaccineret før 17 års-alderen, 86 pct. lavere risiko for livmoderhalskræft. Kvinder, der blev vaccineret som 17-19-årige, havde 68 pct. mindre risiko for livmoderhalskræft.

"Når det gælder de kvinder, der var i 20’erne, da de blev vaccineret, er billedet mindre tydeligt. Det betyder dog ikke, at vaccinen ikke virker for ældre kvinder," siger Susanne Krüger Kjær i en pressemeddelelse fra Rigshospitalet.

"De ældste kvinder i undersøgelsen er ikke blevet vaccineret som en del af børnevaccinationsprogrammet, og en del af dem kan have valgt at få vaccinen, fordi de havde en særlig risiko for at få livmoderhalskræft, f.eks. fordi de allerede havde fået konstateret forstadier til livmoderhalskræft. Resultatet understreger, at pigerne helst skal vaccineres i en tidlig alder, og at noget af det bedste, man kan gøre for sin datter, er at tage imod tilbuddet om HPV-vaccination i børnevaccinationsprogrammet," siger Susanne Krüger Kjær.

I Danmark får pigerne tilbud om HPV-vaccination, når de fylder 12 år, og HPV-vaccination har været en del af børnevaccinationsprogrammet siden 2009. I løbet af årene er der brugt forskellige vacciner i vaccinationsprogrammet, og de kvinder, der medvirker i den nye undersøgelse, er vaccineret med en vaccine, der beskytter mod færre typer af HPV end den såkaldt nivalente vaccine, der blev indført i vaccinationsprogrammet i 2017.

"Den nivalente vaccine beskytter mod i alt ni typer af HPV, så håbet er, at vi kan komme op på at forebygge næsten 90 pct. af alle tilfælde af livmoderhalskræft ved vaccination," siger Susanne Krüger Kjær.

Den nye undersøgelse er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Journal of the National Cancer Institute.

 

Professor vil iværksætte risikobaseret mammografiscreening

Det danske mammografiscreeningsprogram bør retænkes, mener dansk kræftlæge. I stedet for systematisk at screene alle kvinder mellem 50 og 69 år, bør mammografierne baseres på risikovurdering. Han har været med til at udviklet et IT-værktøj til at gøre det.  

Læs mere ...

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

MS Tidsskrift

Diagnostisk Tidsskrift