Kristian Lunds blog
Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Kosten påvirker dødelighed hos tarmkræftpatienter

Et højt indtag af plantebaseret kost og et lavt indtag af animalske fødevarer før og efter en kolorektalkræftdiagnose er forbundet med længere overlevelse.

Det viser et studie, som er publiceret i Journal of Clinical Oncology.

Kostmønstre er tidligere blevet forbundet med forekomsten af ​​kolorektalkræft (CRC), men ikke lige så konsistent med dødeligheden hos mennesker, der overlever en CRC-diagnose. I det nye studie har forskerne prospektivt sammenlignet kosten før og efter en CRC-diagnose med dødelighed.

I studiet Cancer Prevention Study-II Nutrition Cohort blev 2.801 deltagere, som var kræftfrie ved studiets start i 1992/1993, efterfølgende diagnosticeret med invasiv, ikke-metastatisk CRC under opfølgning indtil juni 2013. Diagnostiske data før og efter diagnose var tilgængelige for hhv. 2.671 og 1.321 deltagere, blandt hvilke hhv. 1.414 og 722 døde.

Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH) , American Cancer Society’s (ACS) kostvejledninger samt vurdering af, om der var tale om en ’vestlig kost’, blev brugt til at evaluere kostens kvalitet.

Resultaterne viste, at høj ACS-score før CRS-diagnose – det vil sige høj efterlevelse af kostvejledningerne fra ACS – gav lavere dødelighed af alle årsager og CRC-specifik dødelighed. Derimod havde de personer, der i høj grad spiste en vestlig kost, højere dødelighed af alle årsager.

Med hensyn til kosten, efter at personerne havde fået CRC-diagnosen, viste resultaterne, at både DASH-score og ACS-score var forbundet med lavere dødelighed af alle årsager og CRC-specifik dødelighed.

DASH-anbefaling

- Spis grøntsager, frugter og fuldkorn samt fedtfrie eller fedtfattige mejeriprodukter, fisk, fjerkræ, bønner, nødder og vegetabilske olier

- Begræns fødevarer, der har et højt indhold af mættet fedt, såsom fedt kød, fedtrige mejeriprodukter og tropiske olier som kokosnødde-, palmekerne- og palmeolie.

- Begræns sukker-sødede drikkevarer og slik.

ACS kostvejledning

- Spis en sund kost med vægt på plantefødevarer.

- Vælg mad og drikkevarer i mængder, der hjælper dig med at opretholde og opretholde en sund vægt.

- Begræns hvor meget forarbejdet kød og rødt kød du spiser.

- Spis mindst 2½ kopper grøntsager og frugter hver dag.

- Vælg fuldkorn i stedet for raffinerede kornprodukter.

- Hvis du drikker alkohol, så begræns dit indtag, så du ikke drikker mere end en genstand om dagen for kvinder og to om dagen for mænd.

Vestlig kost

Vestlig kost er generelt karakteriseret ved et højt indtag af rødt kød, forarbejdet kød, præfabrikeret mad, smør, stegt mad, fedtrige mejeriprodukter, æg, raffineret korn, kartofler, majs og sukkerholdige drikke.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

MS Tidsskrift

Diagnostisk Tidsskrift