Første patient behandlet med vaccine mod tarm- og bugspytkirtelkræft

Den første patient har modtaget behandling i et klinisk studie, som afprøver den målrettede kræftvaccine CV301 plus PD-L1-hæmmeren Imfinzi (durvalumab) i kombination med vedligeholdelseskemoterapi hos patienter med metastatisk kolorektalkræft eller kræft i bugspytkirtlen.

CV301 retter sig mod de tumorassocierede antigener CEA og MUC1, som overudtrykkes på flere faste tumorer, blandt andet ved kolorektal- og bugspytkirtelkræft. Prækliniske data har vist, at vaccination resulterede i induktion af tumorspecifikke T-celler, der infiltrerede tumoren, hvilket resulterede i opregulering af PD-L1 på tumorceller.

Opreguleringen af ​​PD-L1 er en markør, der indikerer, at tumoren er under angreb fra T-celler, hvilket giver mulighed for et større respons hos patienter, der ellers ikke kunne drage fordel af behandling med en checkpoint-hæmmer alene.

CV301 administreres på en innovativ måde, der er designet til at generere en potent og holdbar T-cellerespons. Patienterne får et forstærket ’primer-regime’ for det stærkt dæmpede, ikke-replikerende vacciniavirus MVA-BN-CV301 i fire forskellige injektionssteder på dag 1 og 29 efterfulgt af boostere af det rekombinante fowlpoxvirus FPV-CV301 ved aftagende intervaller i løbet af behandlingen med Imfinzi og vedligeholdelseskemoterapi.

Forsøget vil starte med en indledende undersøgelse for at bestemme kombinationens sikkerhed og tolerance samt den anbefalede fase II-dosis af Imfinzi i kombination med CV301 og vedligeholdelseskemoterapi. Fase II-delen af ​​undersøgelsen består af to parallelle forsøg, der registrerer op til 26 patienter med metastatisk sygdom for hver sygdomstilstand. Det primære endepunkt for begge arme i undersøgelsen vil være progressionsfri overlevelse (PFS) med flere sekundære endepunkter, herunder objektiv responsrate (ORR), samlet overlevelse (OS) og sygdomskontrolrate (DCR).

Forsøget ledes af Michael Pishvaian fra Department of Hematology / Oncology på Lombardi Comprehensive Cancer Center ved Georgetown University Medical Center i Washington, USA, med materiel støtte fra Bavarian Nordic og AstraZeneca. Det kliniske forsøg udføres på flere andre amerikanske topkræftcentre, herunder Mayo Clinic, Indiana University og Emory University.