Efter uhørt forsinkelse: Fagudvalg får båret vigtig godkendelse i mål

- først med nyheder om medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Forekomsten af HPV-mundsvælgkræft er tredoblet de seneste 18 år

Der er sket en tredobling i forekomsten af mundsvælgkræft forårsaget af HPV-virus i perioden 2000-2017, viser dansk undersøgelse fra Rigshospitalet.

I det danske studie, udgivet i European Journal of Cancer, indgik patienter med mundsvælgkræft fra Sjælland, Bornholm, Grønland og Færøerne.

Forekomsten af HPV-forårsaget mundsvælgskræft er gået fra 0,9 per 100,000 indbyggere i år 2000 til 3,2 per 100,000 indbyggere i 2017.

Resultatet viser dermed, at mere end halvdelen (55 procent) af tilfældene af mundsvælgkræft nu er forårsaget HPV, som er en seksuelt overført virus. Denne patientgruppe er typisk mænd, ikke-rygere, og yngre sammenlignet med de HPV-negative patienter, hvor kræften er forårsaget af tobak og alkohol.

”HPV-relateret kræft i hoved-halsområdet har andre risikofaktorer end rygning og alkohol. Derfor er det vigtigt, at vi i højere grad er opmærksom på andre livsstilsfaktorer, når vi snakker om udredning og opmærksomhed på symptomer," udtaler førsteforfatter og læge Martin Zamani i en pressetekst på Rigshospitalets hjemmeside.

Vaccineprogram kan måske rykke tallene

Studiet viste samtidig, at 86 procent af de patienter, der fik konstateret HPV-forårsaget kræft i svælget, var inficeret med HPV-type 16, og at yderligere ni procent havde HPV-typer, som er dækket af vaccinationsprogrammet – i alt 95 procent af alle tilfælde af HPV-svælgkræft:

”Vi ved, at det tager mange år for HPV at udvikle sig til kræft, og resultaterne indikerer, at vaccinationen mod netop denne HPV-type, kan være afgørende for, at forekomsten af kræft i svælget vil kunne falde, hvis man vaccinerer flere og bredere,” siger Martin Zamani i presseteksten. 

HPV-relateret kræft i svælget vil indenfor de kommende få år overgå forekomsten af HPV-relateret livmoderhalskræft, som er faldet efter indførslen af HPV-vaccination af piger. Drenge mellem 12 og 18 år kan nu også blive vaccineret mod HPV.

Ny national lungekræft-biobank er under opsejling

Dansk Forskningscenter for Lungekræft har taget de første skridt til at etablere en national blodbiobank på lungekræftområdet. Data fra biobanken skal bruges til at monitorere lungekræftpatienternes respons på nye behandlinger, samt skabe bedre forudsætninger for at justere en behandling i tide.

Læs mere ...

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

MS Tidsskrift

Diagnostisk Tidsskrift