Kræftens Bekæmpelse og Hjerteforeningen bør træde varsomt

- først med nyheder om medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Hjertesvigt er forbundet med øget risiko for kræft

Patienter med hjertesvigt er i større risiko for at få kræft end deres jævnaldrende uden hjertesvigt.

Det viser et observationsstudie, som inkluderer flere end 200.000 personer og som den 28. juni blev publiceret i tidsskriftet ESC Heart Failure.

”Resultaterne af studiet beviser ikke, at hjertesvigt forårsager kræft,” pointerede en af forfatterne bag studiet, Mark Luedde fra Christian-Albrechts-Universitetet i Kiel og Cardiology Joint Practice Bremerhaven, Tyskland – men han tilføjer:

"Imidlertid antyder resultaterne, at patienter med hjertesvigt kan have gavn af kræftforebyggende tiltag."

Nogle patienter med kræft udvikler hjertesvigt som konsekvens af kræftbehandlingen. For nylig er det også kommet frem, at hjertesvigt-patienter kan have en forhøjet forekomst af kræft i løbet af deres hjertesygdom, men de fleste eksisterende studier har været i mindre skala. Hvorimod det aktuelle studie har undersøgt sammenhængen mellem hjertesvigt og kræftudvikling i en større tysk kohorte. I alt 100.124 patienter med hjertesvigt og 100.124 personer uden hjertesvigt var inkluderet i studiet. Patienter med og uden hjertesvigt blev matchet individuelt efter køn, alder, BMI, diabetes og hyppighed af lægebesøg. Ingen deltagere havde kræft ved studiets påbegyndelse.  Databasen indeholdt ikke oplysninger om rygning, alkoholforbrug eller fysisk aktivitet. Statistiske modeller blev brugt til at undersøge sammenhængen mellem hjertesvigt og forekomsten af ​​kræft hen over ti år. Den gennemsnitlige alder for populationen var 72,6 år, og 54 procent var kvinder. I løbet af den tiårige observationsperiode var forekomsten af ​​kræft signifikant højere blandt patienter med hjertesvigt (25,7 procent) sammenlignet med dem uden hjertesvigt (16,2 procent). Hos kvinder var forekomsten af ​​kræft 28,6 procent hos patienter med hjertesvigt og 18,8 procent hos dem uden hjertesvigt. Hos mænd var de tilsvarende satser 23,2 procent og 13,8 procent.

”Vores resultater giver anledning til at antage, at der kan være en årsagsforbindelse mellem hjertesvigt og en øget frekvens af kræft. Dette er biologisk sandsynligt, da der er eksperimentelle beviser for, at faktorer, der udskilles af det svigtende hjerte, kan stimulere tumorvækst,” forklarer Mark Luedde og konkluderer:

”Det er almindelig praksis, at kræftpatienter, der har modtaget lægemidler, som er forbundet med en risiko for udvikling af hjerte-kar-sygdom, overvåges for hjertesvigt. Vores studie tilfører viden, der indikerer, at patienter med hjertesvigt kan drage fordel af intensiv overvågning for kræftudvikling - for eksempel ved at tilbyde dem screening. I betragtning af den høje forekomst af begge sygdomme og deres indvirkning på de berørte patienters liv, så fortjener patienterne en maksimale fælles indsats fra både kardiologer og onkologer. ”

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

MS Tidsskrift

Diagnostisk Tidsskrift