Moderne stråling giver ikke brystkræftpatienter hjertesygdom

Moderne stråleterapi øger ikke risikoen for hjertesygdom hos kvinder med brystkræft. Det viser et nyt dansk forskningsprojekt, der er støttet af Kræftens Bekæmpelse.

Siden 2008 har stort set alle stråleplaner til brystkræftpatienter været baseret på CT-scanninger, hvilket har betydet en mere præcis strålebehandling tilpasset den enkelte patient - i modsætning til tidligere, hvor strålingen var baseret på røntgenfotos af brystet og brystvæggen. I den nye undersøgelse sammenlignes risikoen for hjertesygdom hos en gruppe af kvinder, der fik strålebehandling før 2008, med en gruppe, der fik strålebehandling efter 2008.

Resultaterne, som er publiceret i Radiotherapy and Oncology, viser, at der er en forskel mellem de to grupper, fortæller en af hovedkræfterne bag undersøgelsen læge og ph.d.-studerende ved Aarhus Universitetshospital Marie Louise Holm Milo.

Ingen øget risiko

”Undersøgelsen viser, at der blandt kvinder, der fik strålebehandling mod brystkræft på venstre side før 2008, er en øget risiko for hjertesygdom. Blandt kvinder, der har fået stråler mod venstre side efter 2008, er der ingen øget tendens til hjertesygdom i op til ti år efter strålebehandlingen, og faktisk har de en lavere risiko end den forventede risiko for hjertesygdom i baggrundsbefolkningen,” siger Marie Louise Holm Milo på Kræftens Bekæmpelses hjemmeside.

Undersøgelsen omhandler næsten 30.000 vestdanske kvinder, der fik diagnosen brystkræft i perioden 1999-2016. Blandt dem fik 22.000 stråleterapi. 8.000 kvinder fik strålebehandling i perioden 1999-2008, og blandt dem var der 193 tilfælde af hjertesygdom efter strålebehandlingen, flest efter strålebehandling på venstre side. 14.000 kvinder fik strålebehandling i perioden 2008-2016, og blandt dem var der 240 tilfælde af hjertesygdom. Grunden til, at antallet af kvinder i gruppen, der fik stråling i 2008-2016, er betydeligt højere, er, at der i denne periode blev indført brystkræftscreening i Danmark, hvilket betyder, at der bliver opdaget langt flere tilfælde af tidlig brystkræft.

Kun et fåtal af de kvinder, der har fået moderne strålebehandling, er blevet fulgt længere end ti år. Derfor fortsætter forskerne med at følge dem. Umiddelbart ser de dog ikke nogen tendens mod en øget risiko for hjertesygdom, understreger Marie Louise Holm Milo.

Selvom studiets resultater viser, at kvinder med brystkræft godt kan lægge bekymringen om strålebehandling og hjertesygdom til side, påpeger Marie Louise Holm Milo, at der stadig er grund til at være forsigtig med strålebehandling, når det gælder kvinder, der i forvejen har hjertesygdom, før de får brystkræft. Marie Louise Holm Milo er sammen med sine kollegaer i gang med at undersøge betydningen af hjertesygdom før strålebehandling  og der kan være en lille gruppe, hvor man skal være forsigtig med at bestråle det venstre bryst, understreger hun.