Nyt netværk for cancerforskning undervejs på Aarhus Universitet

Snart etablerer Health-fakultet på Aarhus Universitet et nyt tværfagligt forskningsnetværk med fokus på translationel cancerforskning.

Initiativtagerne til det nye netværk er klinisk lærestolsprofessor Signe Borgquist fra Institut for Klinisk Medicin og professor Martin Roelsgaard Jakobsen fra Institut for Biomedicin.

De to forskere har i flere år talt om, at der var behov for at skabe en samlet platform for feltet af kræftforskning, skriver Aarhus Universitet (AUH) i en nyhed på universitets hjemmeside.  

”Vi har rigtig mange dygtige cancerforskere på Health, som arbejder inden for forskellige højt specialiserede områder, men det vi mangler, er et naturligt mødeforum. Vi er i høj grad opdelt, så meget af den prækliniske forskning foregår i Uniparken, mens den kliniske kræftforskning sker på hospitalerne, og selvom der samarbejdes på tværs af grupper og institutter, så tror vi på, at et netværk kan styrke samarbejdet betydeligt,” udtaler Signe Borgquist i nyheden. Hun siger endvidere, at kræftområdet ikke bare er en styrkeposition for Health, men også for AUH, der netop har udpeget cancer som et af fem centrale udviklingsområder for de næste fem år. 

Det translationelle aspekt i fokus

Forskerne kommer til at skabe bro mellem klinisk erfaring og grundforskning.

”Kræft har en enorm udbredelse i befolkningen, og vi kender alle nogen, som har været berørt af sygdommen. Derfor er det også vigtigt, at vi hele tiden har fokus på at oversætte de fund, vi gør i basalforskningen, til den kliniske situation og den anden vej rundt, da det er metoden til at skabe nye og bedre behandlingsformer for patienterne. Hvis vi bruger ressourcerne rigtigt, vil vi virkelig kunne maksimere vores videndeling og gøre Aarhus til et fyrtårn inden for det translationelle cancerområde,” siger Martin Roelsgaard Jakobsen i nyheden.  

En helt særlig situation

I fakultetsledelsen var der ellers truffet en beslutning om, at der ikke skulle ikke startes flere formelle netværk op på fakultetet. Alligevel fik henvendelsen fra de to professorer rokket ved den beslutning.  

”Argumenterne for at starte netværket er virkelig stærke. Jo mere vi er dykket ned i det, jo tydeligere bliver det, at der er et behov og et stort potentiale,” siger dekan Anne-Mette Hvas.  

”Vi er med helt i front inden for en lang række discipliner fra kirurgi til immunologi, fra transplantation til rekonstruktion, fra stråling og partikelterapi til liquid biopsies og cirkulerende tumor-DNA. Vi har nogle af Europas bedste hjerner og faciliteter, og det skal fakultetsledelsen naturligvis hjælpe til at organisere og udvikle.”