- først med nyheder om medicin


Ethos-stråleapparatet fylder mindre end de eksisterende stråleapparater, da den store regnekraft kommer fra super-servere, der står i IT-afdelingen i Ringsted.

Region Sjælland søsætter stråleterapi med brug af kunstig intelligens

Kræftpatienter i Region Sjælland kan nu få en mere individuelt tilpasset stråleterapi ved hjælp af kunstig intelligens. I første omgang kommer det patienter med kræft i bækkenregionen til gode som prostata- og blærekræft, da potentialet for en mere præcis og skånsom behandling her er særligt stort.

Ved stråleterapi er det vigtigt, at strålerne så præcist som muligt rammer det syge væv – og undgår at ødelægge det raske væv, og det er en udfordring ved kræft i bækkenregionen, da blæren og endetarmen ændrer form og størrelse fra dag til dag. 

Her kommer den kunstige intelligens ind i billedet, der på få minutter kan finde kræften og de raske organer samt beregne en ny tilpasset stråleplan. En proces, der normalt tager dage.

”Vores nye maskine kombinerer stor regnekraft med brugen af kunstig intelligens. Det gør det muligt at tilpasse stråledosis til patientens anatomi på daglig basis. Det kan være særligt gavnligt for patienter med kræft i bækkenregionen, såsom blære- eller prostatakræft, da særligt bækkenorganerne markant ændrer form og størrelse fra dag til dag,” siger cheffysiker Eva Samsøe Hinsby fra Stråleterapien, der hører under Sjællands Universitetshospital, i en pressemeddelelse.

Et konkret mål er, at patienter med kræft i for eksempel prostata eller blære kan opnå en mindre risiko for problemer med vandladningen eller afføringen efter stråleterapi. Strategien kan også være at beholde et vist niveau af bivirkninger, men levere en højere dosis stråling til kræftknuden, så man på den måde kan helbrede flere patienter uden at øge bivirkningerne. 

Det er dog ikke alle patienter, der vil have samme gavn af behandling med hjælp fra kunstig intelligens, understreger Eva Samsøe Hinsby.

 Regionsrådet har i forbindelse med en otte-punktsplan for styrket kræftbehandling købt to nye stråleacceleratorer til i alt 66 mio. kroner. Den ene er nu taget i brug, mens den anden ankommet til regionen i august 2023.

De nye stråleacceleratorer fylder mindre end de eksisterende stråleapparater, da den store regnekraft kommer fra super-servere, der står i IT-afdelingen i Ringsted. Stråleapparaterne er flytbare, og kan derfor flyttes til Køge, når byggeriet af det nye Sjællands Universitetshospital står færdigt, forventeligt i 2026.