Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin


Hvis man kigger nærmere på, hvad der kommer forud for udviklingen af metabolisk syndrom, og som også kan være årsag til kræftrisikoen, så står kronisk forhøjet insulin frem i studierne, pointerer Anna Tjønneland.

Forskningsgruppeleder: Kronisk forhøjet insulin kan drive kræftrisiko ved svær overvægt

Et kronisk højt niveau af insulin ser ud til at være en af de drivende årsager bag den øgede risiko for kræft, der er koblet med svær overvægt. Forebyggelse gennem livsstilsændring og god blodsukkerregulering er afgørende, siger forskningsgruppeleder Anne Tjønneland på Danske Kræftforskningsdage 2023.

Svær overvægt er på vej til at blive den primære årsag til kræft, der kan forebygges. Det kommer til at ske i løbet af et årti i en række europæiske lande, indikerer WHO’s European Obesity Report fra 2022. Dermed overtager svær overvægt førstepladsen for rygning, som årsag til kræft, der kan forebygges.

Et stort antal kræftformer er efterhånden blevet koblet med svær overvægt. Et nyt studie, publiceret i Nature Communications, har fundet bekræftelse på en association mellem svær overvægt og øget risiko for 18 forskellige kræftformer.

Ikke overvægten i sig selv

Det er dog formentlig ikke overvægten i sig selv, som er problematisk, men rettere de følgefænomener, der er forbundet med overvægt. For eksempel kan man se, at tilstedeværelsen af ringe metabolisk sundhed, herunder metabolisk syndrom, som ofte er tilstede, når en person har svær overvægt, fortæller Anne Tjønneland, overlæge og forskningsgruppeleder på Center for Kræftforskning under Kræftens Bekæmpelse.

Metabolisk syndrom kan karakteriseres med fem faktorer: højt blodtryk, højt fasteglukose, abdominal fedt, højt triglycerid og lavt HDL.

”Har du tre af de her faktorer, så har du metabolisk syndrom. Hvis du kigger på for eksempel den amerikanske befolkning, så har 88 procent mindst én af faktorerne, uanset om de har overvægt eller ej,” sagde Anne Tjønneland, der mener, at der er en fedmeepidemi under opsejling på verdensplan, som dokumenteret af WHO-rapporten.  

Højt insulinniveau som forklaring

Hvis man kigger nærmere på, hvad der kommer forud for udviklingen af metabolisk syndrom, og som også kan være årsag til kræftrisikoen, så står kronisk forhøjet insulin frem i studierne, sagde Anna Tjønneland og fremlagde en række studier.

Et stort studie fra Womens Health Initiative-projektet, publiceret i Journal of National Cancer Institute, lavet på 160.000 post-menopausale kvinder, viser, at risikoen for at få kræft var tæt forbundet med kvindernes insulinniveauer, og det var uanset om de havde overvægt eller normalvægt.

Insulin er en vækstfaktor

Et andet studie publiceret i International Journal of Cancer finder også, at et kronisk forhøjet insulinniveau driver cancerrisikoen, uanset om deltagerne har fedme eller ej. 

Et nyere studie publiceret i JAMA Oncology finder, at antallet doser af insulin ved type 1-diabetes  over en 30-årig periode er koblet med højere risiko for kræft. Dem, der havde fået flest doser, havde fire gange så høj risiko for at udvikle kræft, som dem der havde fået lavest antal doser insulin.

Det giver god mening, at insulin skulle have den effekt på cancerrisiko, sagde Anne Tjønneland.

”Insulin er en vækstfaktor, vi bruger det i laboratorierne for at få cancerceller til at vokse. Vi ved også, at hyperinsulinæmi blokerer for nedbrydning af fedt, så længe kroppen har rigelige mængder glukose  (i blodet, red.), som skal forbrændes først. Det er næsten umuligt at tabe sig, når man har hyperinsulinæmi, for hvordan skal man komme blokeringen (fra insulin, red.) til livs,” sagde Anne Tjønneland.

Forebyggelse gennem livsstil

Selvom der mangler studier, som peger på, at insulin kan spille en rolle for kræftrisikoen hos personer, ikke mindst med overvægt, så ved man nok til nu at sige, at der er et væsentligt behov for forebyggelse, da andelen af mennesker med overvægt vokser, sagde Anne Tjønneland.

”Vi skal forebygge her og nu. Vi ved, at man skal begrænse indtagelsen af raffinerede kulhydrater og også ultraforarbejdet mad ser ud til at spille en rolle. Vi ved, at motion og muskelmasse spiller ind, og at tarmmikrobiomet og medikamenter kan have en rolle,” sagde hun.

Under samtale med moderatoren blev Anne Tjønneland spurgt, om Ozempic (semaglutid), der kan føre til vægttab, også kan forebygge kræft. Det er fortsat uvist.

”Vi ved ikke, hvilken effekt lægemidlet vil have på kræft. Der har været en bekymring i forhold til Ozempic og skjoldbruskkirtelkræft, og vi ved, at lægemidlet øger insulin i blodbanen. Men vi må vente og se,” sagde hun.

Kultur

STREAMING: Ingen løgn er for stor til, at hovedpersonen i TV-serien ´Skruk´ ikke straks kaster sig hovedkulds ud i den, hvis den kan give et par hurtige point. Det er både morsomt og tragikomisk.

BØGER: Heldigvis er det aldrig for sent at forbedre et rodet og forsømt mikrobiom. Kvaliteten af vores måltider er afgørende for, om vi har en sund tarmflora, eller om vi kæmper med konsekvenserne af en svækket. Det forklarer professor Oluf Borbye Pedersen i sin nye bog, hvor han viser, hvordan man kan styrke både mikrobiomet og helbredet gennem nye og lækre grøntsager og frugter.

KULTUR-TEMPERATUR: Mads Duedahl fra Region Nordjylland hylder sort krimikomedie fra 2000. Den slår alle andre danske film, mener sundhedspolitikeren, der også har været kulturrådmand og i det hele taget elsker kultur.

TV: Mini-dokumentarserien ´Læger til salg´ er underholdende og provokerende og rejser vigtige spørgsmål om etik og påstået magtmisbrug, bestikkelse og korruption samt en muligvis truet patientsikkerhed. Men roder sig desværre også ud i unuancerede og utilstrækkeligt dokumenterede generaliseringer.

BØGER: Ib Michael fortæller i sin nye, velskrevne og personlige bog ´På den anden side af solskinnet´ om sin rejse gennem sygdom og rehabilitering. Han beskriver de udfordringer, der opstår, når hjernen, sindet og kroppen ændres efter en blodprop. Bogen skildrer en kamp, som har dannet rammen om forfatterens taknemmelige og poetiske refleksioner over livet, døden, rejser, venskaber, naturen og sin kones frodige have.

TV: I TV2-dokumentaren ´Bøgholts misbrugte børn´ står daværende pædagoger og 16 nu voksne børn frem og fortæller om, hvordan de har været udsat for 7 pædagogers vanrøgt, voldelige overfald, grooming, forførelse og voldtægter på det ellers dengang så anerkendte behandlingshjem. Og om hvordan ledelsen angiveligt ignorerede deres klager.

UDSTILLING: Nikolaj Kunsthal i København huser lige nu en broget kunstudstilling, der er skiftevis seksuelt eksplicit, underfundig og overtydelig. Mange slags skæbner og perspektiver bliver berørt – og oftest med succes.

KULTUR-TEMPERATUR: Yousif Subhi er en internationalt anerkendt dansk øjenlæge, der lige har holdt et af hovedforedragene på øjenkongressen EURETINA i Barcelona. Derhjemme er han og hans hustru dybt uenige om akavede komedier som ’Klovn’ og ’The Office’. Hun hader dem – han synes, de er modige og lidt provokerende.

BØGER: Forfatter med sen diagnosticeret ADHD drømte om at kunne åbne et usynligt låg til sin hjerne, så andre kunne forstå hende bedre. Derfor har hun nu skrevet en vellykket bog, som åbner låget til ti meget forskellige kvinders verden med ADHD – til skammen, skylden, forkertheden og de små eller større detaljer, som man sjældent fortæller andre og måske endda ikke selv forstår.

BØGER: Befolkningsundersøgelser viser, at fire-seks procent af befolkningen opfylder kriterierne for en ADHD- eller ADD-diagnose. For de fleste medfører diagnoserne udfordringer på mange områder: De udvikler oftere misbrug, begår kriminalitet, lider af psykisk sygdom og har dårligere uddannelse. Men for nogle kan ADHD/ADD også være en styrke og en fordel, skriver forfatter i ny bog.