Ministeren tager hovedstadens aftale om svensk partikelterapi helt roligt
Region Hovedstadens åbning for, at patienter kan vælge at tage til Uppsala og modtage partikelterapi i stedet for til Aarhus, har fået en del opmærksomhed.
Bl.a. har chefredaktør Kristian Lund i omtalt beslutningen med ord som skidesprællere i sin reaktion på en pressemeddelelse fra Region Hovedstaden.
Mon ikke de fleste patienter vil foretrække at skulle en tur forbi Aarhus, når anlægget står færdigt. Det er trods alt væsentligt kortere end at skulle tage hele vejen til Uppsala. Og så taler personalet dansk
Sophie Løhde
Men det får ikke sundhedsminister Sophie Løhde (V) op af stolen. Hun tror ikke, at Region Hovedstadens aftale med Region Skåne vil betyde, at danske kræftpatienter vil fravælge Aarhus frem for Sverige.
Efter en årelang strid, der endte med, at Aarhus Universitetshospital vandt opgaven med at bygge et nationalt center for partikelterapi, melder Region Hovedstaden nu ud, at den har indgået en aftale med Region Skåne. Aftalen betyder, at hovedstadens kræftpatienter kan sendes til Skandionklinikken i Uppsala, Sverige, for at få behandling med partikelterapi – i stedet for til Aarhus.
Hidtil er danske kræftpatienter, der har kunnet få gavn af partikelterapi, primært blevet sendt til USA. Med det nye nationale center for partikelterapi, der efter planen står klar i 2018, vil patienterne kunne slippe for at skulle ud på lange rejser for at modtage behandling med den avancerede strålekanon. Desuden indebærer et nationalt center muligheden for at opbygge et erfaringsgrundlag på et område, hvor der ikke er meget viden – og relativt få patienter. Under 100 danske patienter om året sendes til udlandet for at modtage partikelterapi.
At Region Hovedstaden nu vil sende sine patienter til Skåne ser sundhedsministeren tilsyneladende ingen konflikt i.
”Mon ikke de fleste patienter vil foretrække at skulle en tur forbi Aarhus, når anlægget står færdigt. Det er trods alt væsentligt kortere end at skulle tage hele vejen til Uppsala. Og så taler personalet dansk,” skriver hun i et svar til Onkologisk Tidsskrift.
Sophie Løhde påpeger, at det trods alt er bedre at skulle tage turen over Øresund end over Atlanten.
”Det kan uden tvivl være enormt hårdt for en kræftpatient at skulle rejse til eksempelvis USA for at blive behandlet. Derfor er det også positivt, at kræftpatienter i hovedstaden fremover slipper for at skulle rejse over Atlanten,” skriver hun og tilføjer:
”Men det skulle gerne være sådan, at alle danske patienter som udgangspunkt kan blive behandlet herhjemme. Og derfor er det også besluttet, at der skal bygges et nationalt center for partikelterapi i Aarhus, hvor patienter fra hele Danmark – også fra hovedstaden – kan blive behandlet for deres kræftsygdom.”