Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin

Minister kræver handling: Regionerne skal forklare afslag på kræftbehandling

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) kræver nu, at alle regioner redegør for sager om afslag på dyr kræftmedicin. Det får regionerne til at indskærpe overfor de regionale lægemiddelkomitéer, at de altid skal foretage en konkret individuel vurdering af en ansøgning. 

Onkologisk Tidsskrift fortalte 8. februar om et brev fra sundhedsminister Sophie Løhde til Brystkræftforeningen. Heri skrev hun, at hun nu vil have Danske Regioner til at redegøre for, hvorfor de regionale lægemiddelkomitéer fortsætter med at afvise medicin med begrundelsen, at det er til behandling i Medicinrådet, når ministeren i november 2023 understregede, at de ikke må gøre det. 

I brevet til Brystkræftforeningen skrev hun: ”Jeg tillader mig at videresende din (Anja Skjoldborg Hansen, formand for Brystkræftforeningen, red.) henvendelse til Danske Regioner og beder dem redegøre for den praksis, der ligger til grund for, at de regionale lægemiddelkomitéer tilsyneladende fortsat afviser at behandle med lægemidler, som er under behandling i Medicinrådet.”

Onkologisk Tidsskrift spurgte i slutningen af januar til Løhdes reaktion på regionernes grundlag for afvisning, men har ikke modtaget svar endnu. Men Jyllands-Posten kan nu afsløre ordlyden i det nye brev, som Sophie Løhde netop har sendt til de fem regionsrådsformænd samt formanden for Danske Regioner. Heri slår hun i bordet og understreger, at praksis er "dybt problematisk" for patienterne, og at hun kræver redegørelser fra alle regionerne for deres praksis.

At lægemiddelkomiteerne fortsætter med at begrunde et afslag med, at lægemidlet er til behandling i Medicinrådet, er nemlig ifølge ministeren i strid med det 7. princip, som fastslår, at patienter skal kunne få en konkret lægefaglig og individuel vurdering af, om de bør behandles med et nyt lægemiddel – også selv om Medicinrådet ikke anbefaler lægemidlet som standardbehandling, eller selv om Medicinrådet er i gang med at vurdere det nye lægemiddel, som der ansøges om.

»Det kræver ikke megen fantasi at forestille sig, hvordan det må være at blive nægtet en vurdering af, om man skal have tilbudt et lægemiddel, som måske kan forlænge ens liv, og jeg ser med stor alvor på denne sag. Det har jeg understreget meget tydeligt over for regionerne, og jeg forventer en grundig redegørelse for de regionale lægemiddelkomitéers praksis,« siger Sophie Løhde til Jyllands-Posten.

Efter sundhedsministerens nye skriftlige indskærpelse er Danske Regioner i gang med at udvide vejledningen til regionerne, oplyser regionerne til Jyllands-Posten. Samtidig vil regionerne nu indskærpe overfor lægemiddelkomitéerne, at der altid skal foretages en konkret individuel vurdering af en ansøgning om individuel ibrugtagning af lægemidler – det er ikke nok blot at henvise til, at lægemidlet er under behandling eller ikke har været behandlet i Medicinrådet. Hvis patienten får afslag, skal der fremgå en konkret begrundelse for afslaget. 

Kultur

 • Bo Libergren bruger sine weekender i jyske og fynske håndboldhaller

  KULTUR-TEMPERATUR: Regionsrådsformand i Region Syddanmark Bo Libergren (V) har en datter på 14 år, der dyrker håndbold helhjertet. Derfor bliver de fleste af hans weekender tilbragt i og omkring fynske og jyske håndboldhaller.

 • Bestsellerforfatter: Meget af det, vi gør i sundhedsvæsenet, virker kun på grund af placeboeffekt

  BØGER: ”Det føltes nærmest som et kald at videreformidle viden, som verden har brug for,” fortæller Thomas Breinholt, der brugte fem år på at skrive ’Kan man tænke sig rask?’. Han oplever en stor sult hos patienter og læger efter at forstå sammenhængen mellem krop, sind, sundhed og sygdom.

 • Roman tager eminent livtag med den skrøbelige alderdom

  BØGER: Midaldrende omsorgsgivende karrierekvinder, der bider tænderne sammen og skiftevis kærligt og bittert gør deres pligt, og patriarker, der ufrivilligt skider i bukserne, har sjældent hovedroller – det har de i romanen ´Lindely´, og det er forfriskende og velkomment.

 • Musik skal højne trivsel og nedsætte brugen af psykofarmaka blandt demensramte

  MUSIK: Et nyt ambitiøst dansk forskningsprojekt søger at ændre demensomsorgen på plejecentre landet over ved hjælp af musik. Projektet, ledet af Aalborg Universitet i samarbejde med flere kommuner og plejecentre, fokuserer på at hæve fagligheden i den daglige pleje. Målet er at forbedre trivslen for både personale og mennesker med demens og samtidig reducere forbruget af antipsykotisk medicin.

 • Tårer og vrede drypper ned af siderne i ny bog om overgangsalderen

  BØGER: Med bogen 'Mit hemmelige liv' forsøger journalist Lotte Kaa Andersen at afdække de mange former for tab, besværligheder og usynliggørelser, som kvinder i overgangsalder kan opleve. Men heldigvis har hun også et godt øje for de positive muligheder og livsforandringer, som også kan følge med den ellers alt for ofte latterliggjorte menopause.

 • Fremragende podcastserie om kronisk hjernerystelse

  PODCAST: En ny afslørende podcastserie om ikke kun ulige, men som oftest også totalt håbløse forhold for danskere med kronisk hjernerystelse, viser, hvorfor podcasts er sådan et genialt medie for mennesker, der har noget på hjerte, men også har styr på fakta.

 • Cheflæge: Forfatteren Glenn Bech udfordrer min autoritet

  KULTUR-TEMPERATUR: Mads Nordahl Svendsen anbefaler skønlitterær forfatters indignerede manifest om klassesamfundet til sundhedspersonale: Vi er i en autoritetsposition, som vi skal blive mere opmærksomme på, mener cheflægen fraOnkologisk Afdeling på Sjællands Universitetshospital.

 • Dansk udsendt fødselslæge viser krigens fuldstændigt forfærdelige pris

  BØGER: Gynækolog Maria Milland har været udsendt til krigs- og katastrofeområder 11 gange i sit liv. Men aldrig har hun oplevet et sted så fuldstændigt rædselsfuldt som fange-og flygtningelejren al-Hol i Syrien, hvor hun i ni måneder arbejdede som fødselslæge og gynækolog. Hendes stærke førstehåndsberetning fortjener de varmeste anbefalinger.

 • Troværdig podcast: En af skaberne af kunstig intelligens frygter, at den vil tage kontrollen

  PODCAST: Den britiske professor Geoffrey Hinton, som er anerkendt som en af de førende skikkelser inden for kunstig intelligens (AI), udtrykker i en ny podcast bekymring for, hvad han kalder "den sorte boks" inden for kunstig intelligens. Han frygter, at AI's neurale netværker kan ende med at overtage kontrollen.

 • Ny diætbog viser, at ikke kun Novo forsøger at tjene penge på Wegovy

  BØGER: Indtil for få år siden var slankemedicin en gråzone af præparater , som hverken læger eller patienter var begejstrede for, og alternative metoder til vægttab var en sikker indtjeningskilde for mange brancher. Heriblandt også for forfattere af slanke- og diætbøger, som nu – efter at de nye slankemediciner buldrer frem – skal finde nye veje til at tjene penge.