Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin


”Vi har på alle de ansøgninger, vi har lavet på kræftlægemidler, der lå til behandling i Medicinrådet, fået afslag med forskellige variationer over sætningen – ”vurdering af den aktuelle indikation pågår i Medicinrådet”. Den første var tilbage i 2019, og den sidste blev indsendt 29. november 2023 med afslag i december – altså efter sundhedsministerens skærpelse til regionerne,” siger Ann Søegaard Knop.

Regionerne fejlinformerer Sundhedsministeren om afslag på behandling

Danske Regioner vildleder sundhedsminister Sophie Løhde (V). Det sker i en redegørelse om regionernes praksis i at bruge det 7. princip – en praksis, som Løhde tidligere har kaldt ”dybt problematisk”. Redegørelsen kan nemt indeholde flere fejl, vurderer patienter, politiker og jurist.

Det tog Danske Regioner lidt over en måned at få indsamlet data på, hvor mange gange, der er blevet ansøgt og anbefalet individuel ibrugtagning af lægemidler, som Medicinrådet ikke har vurderet. 

Data strækker sig fra perioden 20. november 2023 til 19. februar 2024 med variation fra region til region. Konklusionen fra alle regioners side lyder, at de siden Sophie Løhde skrev til regionerne 20. november 2023, at de ikke måtte bruge Medicinrådets vurderingsarbejde som begrundelse for afslag, heller ikke har gjort det.

Det er dog ikke korrekt. Medicinske Tidsskrifter er blandt andet i besiddelse af screenshots af et afslag på en ansøgning modtaget af Region Hovedstadens lægemiddelkomité (også kaldt ’Task Force’) 29. november 2023, der blev afvist i december 2023 (patienten modtog i januar). I afslaget  bliver Medicinrådets igangværende vurdering af Enhertu (T-DXd) mod HER2-low metastatisk brystkræft brugt som begrundelse for afslaget.

”Dette er begrundet i, at vurdering af den aktuelle indikation pågår i Medicinrådet,” står der i afslagets konklusion. 

Nederst i artiklen er resten af afvisningen, som vi har fået tilladelse til at dele af brystkræftpatient Lena Rosenkilde.

I Danske Regioners redegørelse under afsnittet for Region Hovedstaden skriver Danske Regioner ellers:

”Region Hovedstaden har tidligere begrundet afslag med, at lægemidlet var under vurdering af Medicinrådet. Denne praksis er ophørt efter ministeren i brev af 20. november meddelte, at regionerne ikke kan begrunde et afslag om individuel ibrugtagning med, at et lægemiddel er under vurdering i Medicinrådet.”

Det er sket mange gange tidligere

Overlæge og lægelig forskningsleder Ann Søegaard Knop på Rigshospitalets Afdeling for Kræftbehandling bekræfter, at task forcens afslag fra december 2023 indbefatter Medicinrådets vurderingsarbejde som begrundelse. Faktisk har brystkræftteamet på Rigshospitalet aldrig fået et afslag på ansøgninger på lægemidler under vurdering i Medicinrådet, uden den begrundelse indgik.

”Vi har på alle de ansøgninger, vi har lavet på kræftlægemidler, der lå til behandling i Medicinrådet, fået afslag med forskellige variationer over sætningen – ”vurdering af den aktuelle indikation pågår i Medicinrådet”. Den første var tilbage i 2019, og den sidste blev indsendt 29. november 2023 med afslag i december – altså efter sundhedsministerens skærpelse til regionerne,” siger Ann Søegaard Knop.

Inden samrådsmødet med Sophie Løhde i november 2023 fremgik det af Region Hovedstadens hjemmeside, at man ikke kunne søge Task Force, hvis midlet var under behandling i Medicinrådet, medmindre læger og patienter kunne forvente en lang sagsbehandlingstid i rådet. Ann Søegaard Knop fortæller om situationen:

”Da vi vedrørende en ansøgning i august 2023 angående Enhertu til HER2-low, hvor medicinalfirmaet havde indsendt ansøgningen i januar 2023 forhørte os om, hvad man anså for at være lang sagsbehandlingstid, nu da sagsbehandlingen i Medicinrådet end ikke var påbegyndt – fik vi svaret: ”Task Force har ikke og kan ikke give en præcis grænse for, hvornår en sagsbehandling har trukket tilstrækkeligt meget ud, da det afhænger af den konkrete sag. Det er ikke en opgave for Task Force at anbefale behandlingen på grund af det store patientantal og den dermed markant øgede udgift til behandlingen”. Det kunne patienten jo ligesom ikke bruge til så meget.”

Medicinske Tidsskrifter har henvendt sig af flere omgange til Task Force i Region Hovedstaden med oplysninger om fejlen, men specialkonsulenten siger, at hun ikke kan genfinde et afslag i sit system, hvori Medicinrådets arbejde indgår som begrundelse for afslag. 

Kan vi stole på resten?

Spørgsmålet er nu, i hvor høj grad, man kan stole på resten af redegørelsen til ministeren. 

”Det kan jo undre, at de ikke finder dette afslag. Måske de har en mere subtil fortolkning af deres afslag. Men uanset hvad grunden er, så har vi på baggrund af det afslag, valgt ikke at sende yderligere ansøgninger. Det nytter jo ikke,” siger Ann Søegaard Knop.

Medicinske Tidsskrifter har forsøgt at få Sophie Løhde til at give svar på, hvordan hun vil vurdere redegørelsen, som hun modtog 15. marts, men ministeren har ikke haft mulighed for at svare inden deadline for artiklen 12. april. 

Sundhedsordfører Louise Brown (LA) er meget bekymret over situationen og mener, at redegørelsen må granskes nærmere. Hun har tidligere som medlem af Folketingets Sundhedsudvalg kaldt Sophie Løhde til samråd om emnet. Efter Louise Brown har gransket Medicinske Tidsskrifters research og dokumenter, må hun konstatere, at hun stoler meget lidt på redegørelsen.  

”Åh, hvor bliver jeg ked af det på vores demokratis og patienternes vegne. Det er liv og død, der er tale om, og så skal der ikke opstå det her. Det kan meget vel være tale om enkelte fejl, men vi kan ikke være sikre på det, og vi bliver nødt til at finde ud af, om der er andre afslag, der er forsvundet  i andre regioner. Det er i hvert fald mærkeligt, at det lige er det her afslag, hvor Medicinrådets begrundelse indgår, som forsvinder i journalsystemet. Det skaber mistillid,” siger Louise Brown.

“Det er virkelig et problem. For vi har brug for, at befolkningen tror på vores system, men desværre ser vi eksempler på stigende mistillid. Det gælder også for os politikere: Hvis vi ikke får de rette oplysninger, så kan vi ikke lave den rette lovgivning.”

Hos Brystkræftforeningen mener de, at det er skræmmende, at informationer synes at forsvinde i systemet, når der er tale om potentielle livreddende behandlinger.

”Som kræftramte sætter vi stor lid til den omfattende forskning, der sker på området. Nye effektive lægemidler giver mulighed for, at vi og vores pårørende kan få længst mulig tid sammen, trods dødelig sygdom. Ministeren har udvist handlekraft ved at indskærpe, at det 7. princip overholdes, så vi kan få gavn af nye godkendte lægemidler, mens de er under behandling i Medicinrådet. Det er derfor dybt foruroligende, useriøst og lidet konstruktivt, at ministeren bibringes et forvrænget billede af virkeligheden,” skriver Randi Krogsgaard, sekretariatschef i Brystkræftforeningen. 

Jurist forventer flere fejl

Lektor i sundhedsjura på Aalborg Universitet, Kent Kristensen, vurderer, at der formentlig er flere fejl i redegørelsen. 

”Der er formentlig flere tilfælde, hvor Medicinrådets igangværende vurdering forkert angives som begrundelse for afslag. Medicinrådets igangværende vurdering af et lægemiddel har aldrig lovligt kunne erstatte den konkrete lægefaglige vurdering af den enkelte patients behov for behandling. Det er den praksis, som ministeren har grebet ind overfor, men det tager tid at ændre praksis, og der er langt fra ministeren til den fuldmægtige i regionshuset,” siger Kent Kristensen. 

Lena Rosenkilde, der har fået det omtalte afslag, stoler slet ikke på redegørelsen nu, og er meget vred over at opleve endnu et svigt.

”Man kan jo ikke stole på Danske Regioner, når de laver den slags fejl. Først får jeg et afslag med forkert begrundelse. Siden hen påstår de over for ministeren, at de ikke har gjort det. Jeg bliver så rasende. Men jeg er sådan indrettet, at jo mere modgang jeg møder, desto mere kæmper jeg. Det handler ikke kun om mig, det her. Det handler også om det samfund, vi ønsker os. Det handler om alle patienter som mig, der i en lang periode ikke har haft flere gode behandlingsmuligheder i det offentlige.” 

Det komplette afslag

Afslag 7.princip - 1

Afslag 7. princip - 2

Afslag 7. princip - 3

Afslag 7. princip - 4 

 

Kultur

  • Med livmoderen fuld af tomhed

    BØGER: Roman om brændende at ønske sig et barn, der ikke vil indfinde sig, beskriver ømt og knugende det evigt tilstedeværende fravær. ’Understrøm’ er tragisk og medrivende – og stærkt anbefalelsesværdig.

  • Kræftlægernes næstformand anbefaler roman om ung pige, der mister sin mor til kræft

    KULTUR-TEMPERATUR: En autobiografisk roman om en ung teenager med en kræftsyg mor giver et gribende indblik i en ung pårørendes liv omgivet af sorg og død, mener overlæge Camilla Qvortrup. Hun er næstformand hos DMCG.dk, der er en sammenslutning af 25 Danske Multidisciplinære Cancer Grupper.

  • Ny bog om motions virkninger på hjernen er ekstremt motiverende

    BØGER: Fysisk aktivitet er den bedste beskyttelse mod neurodegenerative sygdomme som for eksempel Alzheimers sygdom, demens og Parkinsons sygdom. Hjerneforsker Troels W. Kjær giver i sin nye bog ´Gik Einstein til fitness?´ masser af indsigt i, hvorfor motion gør hjernen sund, stærk, klog og glad, og hvordan man gør.

  • Søvnforsker deler ud af sine bedste videnskabelige råd til god søvn

    BØGER: Er du træt af at være træt, fordi du sover elendigt, så har søvnforsker Birgitte Rahbek Kornums bog ´Sover du?´ en stribe rigtig gode forklaringer på hvorfor – og 132 praktiske og nemt overskuelige råd til bedre søvnvaner og en god nats søvn. Bogen i sig selv er også dejligt søvndyssende at læse, selv om den ikke er spor kedelig. Tværtimod.

  • Roman giver kræften stemme, mens livet rinder ud

    BØGER: Kort over kroppens landskab er en spektakulær, kalejdoskopisk, hærgende og sanselig rejse gennem en kræftsyg kvindes liv og krop.

  • Helene Probst ville oprindeligt være musiker

    KULTUR-TEMPERATUR: Helene Probst har siddet centralt ved bordet i både Danske Regioner, Region Midtjylland og Sundhedsstyrelsen, men oprindeligt havde samfundsmedicineren, der også er fan af keramik, udset sig en helt anden karrierevej.

  • Ny, fremragende bog fra svensk psykiater: Ældre med ADHD svigtes af sundhedsvæsenet

    BØGER: Hvordan er det som voksen at indse, at man har levet hele sit liv uden at forstå, hvorfor nogle ting tilsyneladende altid går galt? Det spørger den svenske psykiater Lotta Borg Skoglund om i sin nye bog, hvor hun som en af de første sætter fokus på det vanskelige liv som 50+ med ADHD. Hun har tidligere skrevet fremragende bøger om ADHD, og det lykkes hende endnu en gang at bane vejen for nye forståelser.

  • Bogserie til børn af mødre med brystkræft kan være god hjælp – men måske ikke for alle

    BØGER: Mødre skal tale med deres børn, hvis de har brystkræft, selv når de er helt små, mener psykolog Kirstine Monefeldt Lindgaard, der selv manglede hjælp til de vanskelige samtaler, dengang hun fik konstateret brystkræft. Hun har nu skrevet en fin bogserie – men for de forældre, som måtte være mere tøvende og mindre afklarede, er der ikke megen hjælp at hente.

  • Forfatter: Fortidens overgreb kan lære os om nutidens

    BØGER: Kvindekolonien på Sprogø var ikke en fejl – tværtimod. Afgrænsningen af de svage og afvigende har været en hel central del af velfærdsstatens opbygning, siger antropolog Stine Grønbæk Jensen, der gennem sit forfatterskab giver stemme til dem, som samfundet og sundhedsvæsenet har overhørt og umyndiggjort. 

  • Overgrebets smertefulde ekko

    BØGER: Anbefalelsesværdig roman om efterdønningerne af et overgreb beskriver nøgternt, hvordan overgrebsmanden tager bo i offerets krop som et mørkt ekko.