Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin

Nyt lægemiddel mod skadeligt vægttab ved kræft skal afprøves

Et udviklingsprojekt vedrørende behandling af skadeligt vægttab i forbindelse med blandt andet kræft skal klargøre et nye lægemiddel til kliniske afprøvninger.

Op imod 30 procent af patienter med fremskreden kræft dør ikke af selve kræften, men af et accelereret tab af kropsmasse, hvilket kaldet kakeksi. Det anslås, at omkring 1,5 millioner patienter i verden årligt dør som følge af kakeksi. Der eksisterer ikke godkendt medicin til behandling af kakeksi, og patienterne behandles primært med kosttilskud, som ikke virker optimalt, da patienterne mangler appetit.

Målet i det nye projekt, som er et samarbejde mellem den danske virksomhed Pephexia, Københavns Universitet (ved Lykke Sylow) og det tyske University of Leipzig, er at udvikle lægemiddelkandidaten PEP-366. Målet er også at skabe og udbrede ny viden inden for området kræftrelateret kakeksi.

”Der er et stort behov for medicin, som kan øge appetitten og funktionsevnen hos patienter med kræft, og i det hele taget den samlede energiniveau og livskvalitet især i den sene del af sygdommen. Vi ønsker at øge overlevelsen for patienter ved at mindske det utilsigtede og skadelige vægttab, og indirekte ved at muliggøre forlænget tumorbehandling. Samlet set er der ikke tvivl om, at en ny kakeksi-medicin vil forbedre behandlingen af patienter med kræft ganske betydeligt,” siger Keld Fosgerau, som er CEO hos Pephexia Therapeutics ApS (Pephexia), i en pressemeddelelse.

Ideen er at tage årtiers læring og nylig succes fra fedmefeltet og så at sige vende det på hovedet. I fedmebehandling søger man at hæmme appetitten og øge forbrændingen. I kakeksi-behandlingen handler det om at øge appetitten og sænke forbrændingen. Fordi disse reguleringer sker det samme sted i kroppen i hypotalamus, er planen i det nye projekt at efterligne fremgangsmåden fra fedmefeltet med langtidsvirkende og sikre peptider.

Den nye lægemiddelkandidat tager udgangspunkt i et naturligt hormon (et neuropeptid), der stimulerer appetitten og sænker forbrændingen. Herved mindskes eller undgås det skadelige tab af kropsvægt, muskel og fedtmasse.

Innovationsfonden har investeret 26,4 millioner kroner i projektet, som forventes at vare i 21 måneder. 

Projektets officielle titel er ‘DAPHEXIA (Dual-Acting Peptides for the treatment of cacHEXIA)’.

Kultur

KULTUR-TEMPERATUR: Anette Ellegaard har tidligere arbejdet mange år som læge i psykiatrien. Under pseudonym skriver hun i dag krimier, hvor en læge har hovedrollen. Den seneste krimi er netop udkommet.

STREAMNING: Push er godt hverdagsdrama med gode skuespil og stærke karakterer i de ledende roller, men også parrene med alle deres herlige særheder er skønne at følge.

TEATER: Stykket ’Hold så kæft Lars!’ er et forsøg på at gøre os klogere på psykisk sygdom og skabe dialog om de forhold, man møder i samfundet og sygehusvæsenet som psykisk syg. Stykket er en komisk tragedie om en ung, selvmordstruet kvindes depression og hendes kærlighedsaffære med en mand, der bare gerne vil redde hende. Det lykkes ikke.

TV: DR Kontants undersøgelse af hvordan ikke-overvægtige danskere i stigende grad får udskrevet Wegovy rejser en række vigtige spørgsmål om ansvar, etik og sundhedsrisici, når såvel tykke som tynde og raske som syge kan lyve sig frem til en recept online – heriblandt også mennesker med anoreksi.

KULTUR-TEMPERATUR: Overlæge Kristoffer Marså har for nylig kaldt til debat om medmenneskelighed i sundhedsvæsenet efter at have opsagt sin overlægestilling. Han har også netop i en svær stund oplevet, hvordan et stykke klassisk strygermusik kan skabe samhørighed.

MUSIK: En undersøgelse fra Aarhus Universitet viser, at ældre mennesker er i stand til at huske musikstykker lige så godt som unge, fordi de ældres hjerner formår at kompensere for aldersrelaterede forandringer.

TV: DR satser i disse dage på oplysning og underholdning om demenssygdomme på alle platforme. Heriblandt også med en fuldstændig vidunderlig og inspirerende TV-serie om 17 mennesker med demens, der på kun otte uger skal synge sig frem til sammen at afholde stor koncert i DR’s koncertsal.

DOKUMENTAR: Anne-Grethe Bjarup Riis, skuespiller og filminstruktør, har skabt en række dybt personlige dokumentarprogrammer om sin søns kræftforløb med et klart formål: At give læger, skoler og andre fagfolk, der arbejder med alvorligt syge børn, konkrete værktøjer til at forbedre forholdene for børnene og deres familier. Serien er en nødvendig, men barsk opfordring til handling.

UDSTILLING: Tiderne mødes i Nikolaj Kunsthal i København, hvor Katrine Ærtebjerg fra 30. august er aktuel med udstillingen ’En sky er en pige er en dreng er en kat’, hvor hendes malerier udstilles sammen med værker af den danske kunster Ovartaci, der døde i 1985. Temaer - identitet, køn og eksistens - knytter de to kunstnere og forankrer den flydende identitet i historien.

KULTUR-TEMPERATUR: Troels Krarup Hansen, administrerende direktør for Steno Diabetes Center Aarhus, er ikke blot vældig glad for at lave musikquiz for kolleger og medarbejdere. Han har også tilbage i 1980’erne spillet keyboard i bandet Uh Babe, der vandt en andenplads i en aarhusiansk talentkonkurrence.