Kristian Lunds blog
Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Ny forskning giver håb om skræddersyet behandling af kræft i galdevejene

Kræft i galdevejene kan inddeles i fire overordnede kategorier, viser nyt dansk studie. Det giver håb om en mere skræddersyet behandling af sygdommen.

Det er forskere ved forskningscenteret Biotech Research and Innovation Centre (BRIC) under Københavns Universitet, som har vist, at kræft i galdevejene kan skyldes genetiske fejl, som er forskellige fra patient til patient. Og når fejlene er forskellige, bør kuren formentlig også være det, mener lektor og gruppeleder ved BRIC Jesper B. Andersen, som har stået i spidsen for den nye forskning. 

"Vi har undersøgt kræftvævet fra næsten 500 kræftpatienter, og vores undersøgelser viser, at der baseret på arvemassen er tale om fire overordnede typer af denne kræftform, som hver især er sårbare overfor forskellige typer kemoterapi," siger Jesper B. Andersen i en pressemeddelelse.

Efter at have identificeret de fire overordnede grupper, undersøgte forskerne 525 typer medicin for at finde den, som bedst passer til hver af grupperne. Ingen af de testede typer medicin bliver i dag brugt mod kræft i galdevejene, men de er alle enten godkendt til behandling af andre sygdomme eller er i sidste fase inden godkendelse ved Lægemiddelstyrelsen. Det giver håb om, at en eventuel ny behandling hurtigt kan komme ud til patienterne. 

Forskningen er indtil videre foregået i laboratoriet, men næste skridt vil være at indlede samarbejde med kliniske partnere om forsøg med patienter. Hvis resultaterne herfra er gode, kan det føre til nye behandlinger. De metoder, som forskerne har brugt, er allerede tilgængelige på de fleste hospitaler, så teknikken til at foretage analyserne er på plads.

Den nye forskning er blandt andet støttet med fem millioner kr. fra Kræftens Bekæmpelses Knæk Cancer indsamling i 2013.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

MS Tidsskrift