Kristian Lunds blog
Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Ny rapport vil bane vejen for en røgfri fremtid

En ny rapport giver sit bud på, hvordan Danmark ved hjælp af fem indsatser kan komme nærmere målet om en røgfri fremtid.

Bag rapporten står Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens partnerskab Røgfri Fremtid i samarbejde med WHO Europe og det europæiske netværk for tobaksforebyggelse, ENSP.

Rapporten giver fem konkrete anbefalinger til, hvordan Danmark når målet om en røgfri generation, hvor ingen børn og unge begynder at ryge. De fem anbefalinger er:

1) En national handleplan for tobaksforebyggelse

2) Højere pris på tobak

3) Neutrale tobakspakker uden logo og farve samt tobak under disken, væk fra butikshylderne

4) Flere røgfri miljøer omkring børn og unge, f.eks. dagpleje, institutioner og skoler

5) Tobaksindustrien skal ikke kunne påvirke sundhedspolitik.

Udover de fem anbefalinger afdækker rapporten, i hvilket omfang vi i Danmark lever op til WHO’s rammekonvention om tobak. Danmark skrev i 2004 under på konventionen og forpligtede sig dermed til at arbejde med de mest effektive værktøjer for at forebygge rygning.

Underdirektør i TrygFonden, Trine Heidemann, understreger, at der er stor enighed blandt danskerne om, at børn og unge ikke skal ryge. Og problemet er så stort, at vi i Danmark må lære af de metoder og redskaber, der har fået andelen af rygere til at falde i andre lande.

"Hver dag tænder 40 børn og unge deres første cigaret. Vores mål er, at det skal være sværere for børn og unge at begynde at ryge. Og analyser viser, at danskerne, på tværs af politiske skel, bakker op om lovgivning, når det gælder lige netop dét. Så der er god grund til at se meget nøje på de fem anbefalinger, rapporten kommer med," siger Trine Heidemann i en nyhed på Kræftens Bekæmpelses hjemmeside.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

MS Tidsskrift