Kristian Lunds blog
Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

ESMO: Fund af genændringer skal omsættes til medicinske fremskridt

Det europæiske selskab for medicinsk onkologi, ESMO, bifalder de seneste rapporter vedrørende genomanalyser fra The Cancer Genome Atlas (TCGA) som en vigtig ressource for forskere over hele verden, men opfordrer til, at indsatserne omsættes til medicinske fremskridt til gavn for kræftpatienter.

TCGA-samarbejdet har udført genomanalyse på mere end 10.000 tumorer fra 33 typer af kræft og har udgivet 29 publikationer. Selvom det er fristende at tro, at alle de genetiske mutationer, som TCGA-samarbejdet har fundet, er vigtige, er et lægemiddel, der matcher en mutation, ikke altid til gavn for patienterne, understreger formand for ESMO’s arbejdsgruppe vedrørende translationel forskning og personlig medicin, professor Fabrice André fra Institut Gustave Roussy, Villejuif, Frankrig.

”Der er nu behov for omfattende kliniske forsøg for at afgøre, hvilke mutationer der kan behandles, og derfor er relevante ud fra et medicinsk perspektiv. Kræftgenetikerne har gjort et utroligt job, der identificerer mutationerne; nu skal onkologer og det bredere onkologiske samfund tage føringen og finde ud af, hvilke mutationer der kan målrettes mod patienterne,” siger Fabrice André i en pressemeddelelse.

Han mener, at de genomiske mutationer nu skal rangeres efter, om de kan behandles eller ej for at forhindre forvirring omkring, hvilke mutationer der er medicinsk relevante, og hvilke der ikke er. ESMO er i øjeblikket ved at udarbejde et ensartet rangeringssystem, som skal hjælpe onkologer med at fortolke data og forklare konsekvenserne for patienterne.

TCGA-undersøgelsen bekræfter, at nogle genomiske ændringer optræder på tværs af tumortyper og foreslår derfor, at kræft klassificeres ud fra disse ændringer snarere end oprindelsesvævet. F.eks. deles nogle mutationsprocesser på tværs af tumortyper og kan definere undergrupper af patienter, som er egnede til målrettede behandlinger eller immunterapi.

”Som tidligere rapporteret i sjældne kræftformer, der har samme genomiske ændringer, kan det være på tide at søge registrering for nogle lægemidler. Men for andre kræftformer er det for tidligt at indtage denne tilgang. Vi ved, at behandling af en bestemt mutation gavner patienter med visse former for kræft, men ingen indflydelse har på andre former for kræft,” siger Fabrice André og tilføjer:

”TCGA-projektet har været en massiv investering, der har belyst kræftgenetik. Det er nu tid til at oversætte disse forskningsresultater til medicinske fremskridt. For at opnå dette er der behov for lignende investeringer i klinisk forskning.”

Ny DSKO-formand: Uddannelse er hele vores fremtid

Synlighed og uddannelse er nogle af de fokusområder, som afdelingslæge Lotte Engell-Nørregård fra Onkologisk Afdeling, Herlev Hospital, kommer til at have i sin nye rolle som formand for Dansk Selskab for Klinisk Onkologi (DSKO), fortæller hun i dette interview.

Læs mere ...

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

MS Tidsskrift

Diagnostisk Tidsskrift