Hver femte kræftpatient behandles ikke til tiden
Nye tal fra Sundhedsdatastyrelsen viser, at 19 procent af danske kræftpatienter - 973 patienter ud af i alt 5.122 – ikke fik behandling til tiden i andet kvartal af 2018.
Det er en lille negativ udvikling i forhold til første kvartal af i år, hvor 17 procent af patienterne ikke fik behandling til tiden. Regionerne har selv sat som mål, at højst 10 procent må vente for længe.
Tallene viser, at der er nogle kræftpatienter, som det i særlig grad kniber med at give behandling til tiden. Dette gælder for patienter med kræft i bugspytkirtlen, som er en af de mindre udbredte, men meget alvorlige, kræftformer. I Region Hovedstaden fik kun 37 procent af alle patienter med kræft i bugspytkirtlen en operation inden for den lægefagligt begrundede forløbstid i andet kvartal af 2018.
En negativ udvikling ses også inden for brystkræft. Her ventede 31 procent af dem, der skulle opereres for brystkræft - 277 kvinder – for længe på at blive opereret.
Der er også positive takter i de nye tal. F.eks. får kvinder med livmoderhalskræft i højere grad deres operation til tiden. I alt blev 20 kvinder opereret for sygdommen i andet kvartal af i år. 77 procent blev opereret inden for den fastsatte tid. I fjerde kvartal 2017 var tallet helt nede på 40 procent.
Resultater for andet kvartal 2018
- I andet kvartal 2018 blev over 34.000 patienter undersøgt i pakkeforløb for mistanken om en kræftsygdom
- For næsten 8.750 af disse patienter viste undersøgelserne, at de havde kræft, eller at der fortsat var mistanke om kræft
- 81 procent af alle kræftpatienter, der gennemførte et pakkeforløb for kræft i andet kvartal 2018, kom i behandling inden for standardforløbstiden. Det svarer til over 5.100 patienter.