For meget Go'morgen-TV - for lidt sundhed, Heunicke

- først med nyheder om medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser


Dansk biotekfirma vil genoplive afvist brystkræftmiddel

Oncology Venture med onkologen Peter Buhl Jensen i spidsen vil forsøge at vække kræftlægemidlet ixabepilone til live med en særlig teknologi udviklet af en dansk matematikprofessor.

Ixabepilone er udviklet af amerikanske Bristol-Myers Squibb og blev godkendt til behandling af brystkræft i USA i 2007. Stoffet kom imidlertid ikke gennem nåleøjet i Europa, fordi prisen ifølge de europæiske lægemiddelmyndigheder ikke stod mål med produktets effekt.

Oncology Venture vil nu forsøge at få de europæiske myndigheder til at ombestemme sig ved at gøre ixabepilone til såkaldt præcisionsmedicin.

Med teknologien ’drug response predictor’ forsøger Oncology Venture med hjælp fra big data at matche kræftramte med medicin med en genbaseret teknologi, som den danske matematikprofessor Steen Knudsen har udviklet.

”Vi har fået mulighed for at gennemse materiale fra studier med midlet, hvor vi har kigget nærmere på patienternes genudtryk. Her mener vi, at vi med vores teknologi vil være i stand til helt præcist at identificere de patienter, der vil få gavn af stoffet,” siger Peter Buhl Jensen til Berlinske.

Oncology Venture planlægger i første omgang at iværksætte et mindre studie med omkring ti patienter, der skal afklare, om selskabets big data-teknologi med succes kan kobles sammen med ixabepilone. Forhåbningen er, at man kan få stoffet til at virke i 40 procent af patienterne.

Hvis studierne med ixabepilone viser gode resultater, er det planen at forsøge at få midlet godkendt hos de europæiske myndigheder. Oncology Venture ser også en mulighed for, at midlet kan fungere i andre kræftformer end brystkræft.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

MS Tidsskrift

Diagnostisk Tidsskrift