Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin

PRO og maskinlæring kan højne tilfredsheden efter brystrekonstruktion

ASCO: Algoritmer kan ganske præcist forudsige ændringer i kvinders tilfredshed med deres bryster frem til den to-årige opfølgning efter kræftrelateret mastektomi og bryst-rekonstruktion.

Det viser et studie, præsenteret (Abstract 520) på dette års virtuelle udgave af ASCO, hvor et hold amerikanske forskere har benyttet maskinlærings-algoritmer til at forudsige individuel postkirurgisk brysttilfredshed hos kvinder, som gennemgår kræftrelateret mastektomi og bryst-rekonstruktion. Målet med studiet er i fremtiden at kunne tilbyde kvinderne en højere grad af individualiseret behandling, som giver dem større tilfredshed med resultatet – dette altså med udgangspunkt i datadrevet beslutningstagning. 

Postkirurgisk tilfredshed med bryster er vigtigt for kvinder, der gennemgår kræftrelateret mastektomi og bryst-rekonstruktion. Den aktuelle beslutningstagning i forhold til rekonstruktionen bygger i dag på et gennemsnitligt skøn af tilfredsheds-niveau regnet ud på baggrund af større grupper af kvinder. Dette giver ikke de optimale valgmuligheder for den enkelte kvinde. 

Forskerne indsamlede kliniske, perioperative og patientrapporterede data (PRO) fra 3058 kvinder i Nordamerika. Kvinderne gennemgik alle en bryst-rekonstruktion som følge af brystkræft. Forskerne brugte og evaluerede fire forskellige algoritmer (reguleret regression, Support Vector Machine, Neural Network, Regression Tree) til at forudsige væsentlige ændringer i tilfredshed med bryst-rekonstruktion ved den toårige opfølgning, som beror på den validerede BREAST-Q-måling.

Det viste sig i studiet, at machine learnings-algoritmer ganske præcist kunne forudsige ændringer i kvinders tilfredshed med deres bryster frem til den to-årige opfølgning.

Forskerne konkluderer, at PRO spiller en endda helt afgørende rolle i forhold til at kunne forudsige den postoperative tilfredshed - og at data-drevne algoritmer er i stand til at identificere de kvinder, som måtte have fordele af en anden og mere individualiseret form for behandling end den, som tager udgangspunkt i den gennemsnitlige og gruppebaserede behandling. Forskerne stiller et web-baseret værktøj til rådighed for de kvinder, som overvejer mastektomi og rekonstruktion efter kræft.

Kultur