Steen Werner fortjener et rap over nallerne

- først med nyheder om medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Én dosis intrastråleterapi har samme effekt som standard strålebehandling

En enkelt dosis strålebehandling givet inde i vævet under tumorektomi, en metode der kaldes TARGIT-IORT, har ligeså positive effekter på tidlig død og tilbagefald efter operation hos kvinder med tidlig brystkræft, som den konventionelle strålebehandling.

Flertallet, otte ud af 10 kvinder, der fik TARGIT-IORT-behandlingen, havde ikke behov for yderligere strålebehandling end den ene dosis. Det viser resultaterne fra et nyt stort multinationalt studie, udgivet i tidsskriftet British Medical Journal.

Studiet fandt ingen negativ indflydelse på overlevelse eller en stigning i sandsynligheden for tilbagefald ved TARGIT-IORT sammenlignet med den konventionelle strålebehandling. Samtidig fandt forskerne, at betydeligt færre kvinder døde af andre årsager end brystkræft, når de var blevet behandlet med TARGIT-IORT. 

”Med TARGIT-IORT kan kvinder blive opereret og få strålebehandling mod brystkræft på samme tid. Det reducerer tidsforbruget på hospitalet og gør det muligt for kvinder at komme sig hurtigere, hvilket betyder, at de kan komme tilbage til deres liv hurtigere,” udtaler hovedforfatter professor Jayant Vaidya. Han er professor i kirurgi og onkologi og hovedforfatter til det nye studie.

”Med offentliggørelsen af ​​disse meget positive langsigtede resultater er det nu klart, at denne behandling bør gøres langt mere frit tilgængelig. Den skal være tilgængelig for sundhedsudbydere og drøftes med patienter, når der planlægges operation for brystkræft.” 

Engelsk stråleterapi er effektfuld

TARGIT-IORT er udviklet af UCL-klinikere og leveres umiddelbart efter fjernelse af tumor via en lille kugleformet enhed, der placeres inde i brystet, hvor tumoren har været. Behandlingen varer i cirka 20 til 30 minutter. 

Det nye forsøg blev designet og kørt af forskere fra UCL, men har involveret 32 hospitaler og medicinske centre i 10 lande: Storbritannien, Frankrig, Tyskland, Italien, Norge, Polen, Schweiz, USA, Canada og Australien.

For at fastlægge TARGIT-IORT’s langtidseffektivitet blev 2.298 kvinder i alderen 45 år eller derover med invasivt duktalt karcinom (brystkræft) og en tumor på op til 3,5 cm i størrelse tilfældigt tildelt til at modtage TARGIT-IORT eller den konventionelle strålebehandling. 

Ved langvarig opfølgning (median 8,6 år, maksimalt 18,9 år) blev der ikke fundet nogen statistisk signifikant forskel mellem TARGIT-IORT og den konventionelle strålebehandling på følgende parametre:

  • lokal tilbagefaldsfri overlevelse (167 v 147 tilfælde, hazard ratio: 1.13, konfidensinterval: 0.91 to 1.41, P=0.28)
  • invasiv lokal tilbagefaldsfri overlevelse (154 v 146 begivenheder, 1,04, 0,83 til 1,31, P = 0,70)
  • mastektomi-fri overlevelse (170 v 175 hændelser 0,96, 0,78 til 1,19, P = 0,74)
  • fjern sygdomsfri overlevelse (133 v 148 begivenheder, 0,88, 0,69 til 1,12, P = 0,30)
  • samlet overlevelse (110 v 131 begivenheder, 0,82, 0,63 til 1,05, P = 0,13)
  • dødelighed i brystkræft (65 v 57 begivenheder, 1,12, 0,78 til 1,60, P = 0,54)
  • Dødeligheden af ​​andre årsager var signifikant lavere (45 v 74 begivenheder, 0,59, 0,40 til 0,86, P = 0,005). 

TARGIT- og Intrabeam-teknikken blev udviklet af kliniske akademikere ved University College London i 1998 i samarbejde med producenterne. Efter at en kræfttumor er blevet fjernet fra brystet, giver TARGIT-IORT behandleren mulighed for at levere en dosis strålebehandling direkte i brystvævet, med fokus på det sted, hvor svulsten havde været.

En lille kugleformet strålingsapplikator er nøjagtigt placeret i tumorbedet - hulrummet, der er tilbage når tumoren fjernes. TARGIT-IORT gives i cirka 25 minutter, applikatoren fjernes derefter og huden lukkes. Intrabeam TARGIT intraoperativ strålebehandling behandler effektivt de væv, hvor kræft kan være kommet tilbage, samtidig med at man undgår stråling til huden og andre sunde væv såsom hjerte og lunger.

Patienter med SCLC har fortsat et stort udækket behandlingsbehov

Anders Green

ESMO: Danske patienter med småcellet lungekræft (SCLC) har fortsat en dårlig prognose og oplever et stort udækket behandlingsbehov og sådan vil det fortsætte indtil der kommer behandlingsfremskridt for SCLC, sådan som det sker med ikke-småcellet lungekræft (NSCLC), mener professor i klinisk epidemiologi, Anders Green.

Læs mere ...

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

MS Tidsskrift

Diagnostisk Tidsskrift