Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin

Herceptin-kombi giver langvarig respons ved metastatisk brystkræft

Iben Spanggaard

SABCS: Antistoffet Herceptin (trastuzumab) i kombination med anti-østrogen og pan-HER2-tyrosinkinasehæmmeren neratinib giver langvarig respons hos kvinder med HER2-muteret, HR+ metastatisk brystkræft, og behandlingen er ikke associeret med betydelige bivirkninger.

Det viser et fase II-studie med dansk deltagelse SUMMIT, der blev fremlagt (abstrakt #PD1-05) på årets San Antonio Breast Cancer Symposium (SABCS).

”Studiet taler ind i et paradigmeskifte. Det taler ind i en overordnet forståelse af, at kræft ikke bare kræft, og brystkræft er ikke bare brystkræft. Og hormonfølsom brystkræft er ikke bare hormonfølsom brystkræft. Der er en undergruppe, hvor kræften i høj grad er drevet af en aktiverende HER2-mutation, som man så kan målrette behandlingen imod,” siger Iben Spanggaard, senior afdelingslæge i Fase 1 Enheden, Onkologisk Klinik, Rigshospitalet og næstformand for Dansk Selskab for Klinisk Onkologi (DSKO).

Iben Spanggaard er medforfatter på SUMMIT.

Høj respons i tungt behandlede patienter

Én af årsagerne til, at forskergruppen valgte at kombinere trastuzumab med neratinib og fulvestrant, skyldes data fra en analyse af cirkulerende tumor-DNA (ctDNA) fra den tidligere SUMMIT-kohorte. Her blev kvinder med metastatisk HER2-muteret brystkræft behandlet med neratinib som monoterapi eller i kombination med fulvestrant. Analysen indikerede, at en af resistensmekanismerne ved behandlingssvigt skyldes amplifikation af HER2 eller udvikling af sekundære HER2-mutationer.  

Tilføjelsen af trastuzumab, der binder sig til HER2-receptorerne, til kombinationsbehandlingen med neratinib og fulvestrant havde til formål at forlænge varigheden af responsen. Resultaterne viste kort opsummeret: En objektiv responsrate (ORR) på 45,9 procent, en median varighed for respons (DoR) på 10,9 måneder, og en median progressionsfri overlevelse (PFS) på 8,3 måneder. 

”Det er patienter, som er tungt-behandlet i forvejen. Og alligevel responderer de i høj grad på triplet-kombinationen. Der er patienter som har on-going respons langt over et års behandling,” siger Iben Spanggaard og fortsætter: 

”Vi har ikke en komparator, og vi kan derfor ikke på nuværende tidspunkt konkludere, at der er bedre respons, end hvis vi ikke kombinerede med trastuzumab, men det er uden tvivl spændende data. Samtidig er der heller ikke rapporteret bivirkninger af sværere grad.”

Ingen alarmerende sikkerhedssignaler 

Fase 2-studiet, SUMMIT, er et åbent multicenter, multinationalt studie, der evaluerer sikkerhed og effekt af ​​neratinib administreret dagligt til patienter, der har solide tumorer med aktiverende HER2 (ERBB2) mutationer eller lungekræft med EGFR exon 18 mutationer (NCT01953926).

I kohorten med HER2-muteret, hormonreceptor-positiv brystkræft fik 51 patienter 240 mg neratinib dagligt i kombination med trastuzumab og fulvestrant. I denne kohorte havde patienterne mediant modtaget fire tidligere behandlingslinjer for metastatisk brystkræft (range: 1-10 tidligere linjer), inden de indgik i studiet. 

37 af de 51 behandlede patienter i brystkræft-kohorten havde målbar sygdom i henhold til RECIST kriterierne. 17 patienter (45,9 procent) opnåede et bekræftet objektivt respons, én patient fik komplet respons (2,7 procent) og 16 patienter (43,2 procent) opnåede partielt respons. Samlet havde 20 patienter (54,1 procent) klinisk gavn af behandlingen med trastuzumab, fulvestrant og neratinib (defineret som bekræftet komplet respons, partielt respons eller stabil sygdom i mindst 24 uger).

Den mediane DoR var 10,9 måneder, og den mediane PFS var 8,3 måneder. 

Sikkerhedsprofilen observeret hos patienter behandlet med kombinationen af ​​neratinib, trastuzumab og fulvestrant i SUMMIT-studiet var i overensstemmelse med den tidligere observerede sikkerhedsprofil hos kræftpatienter med metastatisk sygdom med HER2-muterede tumorer behandlet med neratinib.

I overensstemmelse hermed viste de midlertidige sikkerhedsresultater af undersøgelsen, at den hyppigst observerede bivirkning var diarré. Ud af 51 patienter rapporterede 20 patienter (39,2 procent) grad 3 diarré. Medianvarigheden af ​​grad 3 diarré for disse patienter var seks dage. Ingen patienter ophørte med neratinib på grund af diarré og alle patienter fik anti-diarré-profylakse med loperamid.

Kultur