Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin

Ingen klar fordel ved anastrozol frem for tamoxifen ved HR+ DCIS

SABCS: Tilbagefaldsraten ved behandling med anastrozol er sammenlignelig med tilbagefaldsraten ved tamoxifen i postmenopausale kvinder med hormonreceptor-positiv duktalt karcinom in situ (DCIS), viser langtidsdata fra fase III-studiet IBIS-II DCIS.

Bivirkningsprofilen for de to stoffer er dog meget forskellig.

12-års resultater fra IBIS-II DCIS, der blev præsenteret på SABCS 2020 i december sidste år, bekræfter tidligere resultater og viser, at tilbagefaldsraten ved anastrozol og tamoxifen fortsat er sammenlignelig. Der kunne heller ikke registreres nogen signifikante forskelle i den brystkræftrelaterede mortalitet og i den samlede mortalitet de to arme imellem. Til gengæld viste de opdaterede langtidsdata tydelige forskelle i bivirkningsprofilen for de to stoffer.

”Vi observerede flere tilfælde af kræft i livmoderen og ovariekræft blandt de kvinder, som var randomiseret til tamoxifen, mens andelen af frakturer, slagtilfælde og transitoriske iskæmiske anfald var højere blandt de kvinder, som var randomiseret til anastrozol, sagde Ivana Sestak, da hun præsenterede data fra IBIS-II DCIS.

Ivana Sestak er lektor ved Queen Mary University of London og primær investigator på IBIS-II DCIS.

Bivirkninger bør styre behandlingsvalg

Resultater viser, at kvinder, som fik behandling med anastrozol, havde en 34 procent øget risiko for frakturer og en tre gange forøget risiko for slagtilfælde og transitoriske iskæmiske anfald end kvinder, som fik tamoxifen. Forekomsten af livmoderkræft, ovariekræft og hudkræft (ikke melanom) var mindre hyppig ved anastrozol end ved behandling med tamoxifen.

”Hovedbudskabet fra denne præsentation er, at valget af adjuverende endokrin behandling til DCIS bør være et individuelt valg, hovedsageligt baseret på forskelle i bivirkningsprofilen for de to stoffer. Vi har observeret meget tydelige forskelle i bivirkningsprofilen. En bedre forståelse af bivirkningsprofilerne vil bidrage til, at patienter med HR-positiv DCIS kan foretage informerede behandlingsvalg,” udtalte brystkræftspecialist Halle Moore fra Cleveland Clinic i Ohio i en nyhed på det videnskabelige nyhedssite Hematology and Oncology.

Det er uvist, om forskellene i bivirkningsprofilerne er en konsekvens af, at det ene stof øger forekomsten af bestemte bivirkninger, eller om det snarere er et spørgsmål om, at det andet stof hæmmer forekomsten af samme bivirkninger. I studieabstraktet oplyses det, at der er en udvidet bivirkningsrapport på vej.  

Ingen betydende forskelle i effekt

IBIS-II DCIS inkluderede 2.980 postmenopausale kvinder med HR-positiv DCIS. De blev randomiseret 1:1 til at få anastrozol eller tamoxifen over en periode på fem år. I den aktive behandlingsperiode blev kvinderne fulgt i klinikken, hvorefter data om effekt og bivirkninger blev indsamlet vi spørgeskemaer og kontrolbesøg.

De inkluderede kvinder havde en gennemsnitsalder på 60 år. En sammenlignelig andel af kvinderne i de to arme havde modtaget hormonterapi (44,2 procent i tamoxifen-armen og 46,8 procent i anastrozol-armen) og stråleterapi (71,5 procent i tamoxifen-armen og 70,9 procent i anastrozol-armen

Efter en median opfølgningsperiode på 11,6 år viser data, at tilbagefaldsraten lå på 9,7 procent i tamoxifen-armen og 8,5 procent i anastrozol-armen. Der blev observeret en trend til fordel for anastrozol i kvinder med østrogenreceptor-positiv, HER2-negativ sygdom, men denne trend sås alene i perioden, hvor kvinderne var i aktiv behandling. Mortalitetsraten i de to arme var sammenlignelig, henholdsvis 4,2 procent med anastrozol og 4,5 procent med tamoxifen. Der blev observeret tre brystkræftdødsfald i hver behandlingsarm.  

Tidligere studier har vist, at aromatase-hæmmere såsom anastrozol har været mere effektive til at forebygge tilbagefald af sygdom end tamoxifen i postmenopausale HR+ kvinder med invasiv brystkræft. Forud for IBIS-II DCIS har det imidlertid været uvist, om dette også gjorde sig gældende for kvinder med HR+ DCIS.

 

Kultur

  • Bo Libergren bruger sine weekender i jyske og fynske håndboldhaller

    KULTUR-TEMPERATUR: Regionsrådsformand i Region Syddanmark Bo Libergren (V) har en datter på 14 år, der dyrker håndbold helhjertet. Derfor bliver de fleste af hans weekender tilbragt i og omkring fynske og jyske håndboldhaller.

  • Bestsellerforfatter: Meget af det, vi gør i sundhedsvæsenet, virker kun på grund af placeboeffekt

    BØGER: ”Det føltes nærmest som et kald at videreformidle viden, som verden har brug for,” fortæller Thomas Breinholt, der brugte fem år på at skrive ’Kan man tænke sig rask?’. Han oplever en stor sult hos patienter og læger efter at forstå sammenhængen mellem krop, sind, sundhed og sygdom.

  • Roman tager eminent livtag med den skrøbelige alderdom

    BØGER: Midaldrende omsorgsgivende karrierekvinder, der bider tænderne sammen og skiftevis kærligt og bittert gør deres pligt, og patriarker, der ufrivilligt skider i bukserne, har sjældent hovedroller – det har de i romanen ´Lindely´, og det er forfriskende og velkomment.

  • Musik skal højne trivsel og nedsætte brugen af psykofarmaka blandt demensramte

    MUSIK: Et nyt ambitiøst dansk forskningsprojekt søger at ændre demensomsorgen på plejecentre landet over ved hjælp af musik. Projektet, ledet af Aalborg Universitet i samarbejde med flere kommuner og plejecentre, fokuserer på at hæve fagligheden i den daglige pleje. Målet er at forbedre trivslen for både personale og mennesker med demens og samtidig reducere forbruget af antipsykotisk medicin.

  • Tårer og vrede drypper ned af siderne i ny bog om overgangsalderen

    BØGER: Med bogen 'Mit hemmelige liv' forsøger journalist Lotte Kaa Andersen at afdække de mange former for tab, besværligheder og usynliggørelser, som kvinder i overgangsalder kan opleve. Men heldigvis har hun også et godt øje for de positive muligheder og livsforandringer, som også kan følge med den ellers alt for ofte latterliggjorte menopause.

  • Fremragende podcastserie om kronisk hjernerystelse

    PODCAST: En ny afslørende podcastserie om ikke kun ulige, men som oftest også totalt håbløse forhold for danskere med kronisk hjernerystelse, viser, hvorfor podcasts er sådan et genialt medie for mennesker, der har noget på hjerte, men også har styr på fakta.

  • Cheflæge: Forfatteren Glenn Bech udfordrer min autoritet

    KULTUR-TEMPERATUR: Mads Nordahl Svendsen anbefaler skønlitterær forfatters indignerede manifest om klassesamfundet til sundhedspersonale: Vi er i en autoritetsposition, som vi skal blive mere opmærksomme på, mener cheflægen fraOnkologisk Afdeling på Sjællands Universitetshospital.

  • Dansk udsendt fødselslæge viser krigens fuldstændigt forfærdelige pris

    BØGER: Gynækolog Maria Milland har været udsendt til krigs- og katastrofeområder 11 gange i sit liv. Men aldrig har hun oplevet et sted så fuldstændigt rædselsfuldt som fange-og flygtningelejren al-Hol i Syrien, hvor hun i ni måneder arbejdede som fødselslæge og gynækolog. Hendes stærke førstehåndsberetning fortjener de varmeste anbefalinger.

  • Troværdig podcast: En af skaberne af kunstig intelligens frygter, at den vil tage kontrollen

    PODCAST: Den britiske professor Geoffrey Hinton, som er anerkendt som en af de førende skikkelser inden for kunstig intelligens (AI), udtrykker i en ny podcast bekymring for, hvad han kalder "den sorte boks" inden for kunstig intelligens. Han frygter, at AI's neurale netværker kan ende med at overtage kontrollen.

  • Ny diætbog viser, at ikke kun Novo forsøger at tjene penge på Wegovy

    BØGER: Indtil for få år siden var slankemedicin en gråzone af præparater , som hverken læger eller patienter var begejstrede for, og alternative metoder til vægttab var en sikker indtjeningskilde for mange brancher. Heriblandt også for forfattere af slanke- og diætbøger, som nu – efter at de nye slankemediciner buldrer frem – skal finde nye veje til at tjene penge.