Kristian Lunds blog
Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Tamoxifen beskytter længere end hidtil kendt

Kvinder, der bliver behandlet med tamoxifen som supplerende behandling for hormonafhængig brystkræft, har en større chance for at overleve på lang sigt.

Det viser en ny svensk undersøgelse, som er offentliggjort i Journal of Clinical Oncology.

Tamoxifen gives sædvanligvis som supplerende behandling for hormonafhængig brystcancer for at nedsætte risikoen for tilbagefald og død af sygdommen. Hidtil har det været uklart, hvilken virkning lægemidlet har på meget lang sigt, men det svenske studier viser, at den positive effekt af tamoxifen bliver ved i lang tid efter, behandlingen er stoppet.

 

Undersøgelsen omfatter 564 kvinder, som var blevet opereret for brystkræft i 1980'erne. Kvinderne, der havde overstået overgangsalderen, blev randomiseret til enten at modtage tamoxifen i to år eller ingen yderligere behandling. Resultaterne viser, at efter 25 års opfølgning, var risikoen for at dø af brystkræft 27 procent lavere i gruppen behandlet med tamoxifen sammenlignet med kvinder, der ikke modtog behandling.

Mange kvinder afbryder behandlingen med tamoxifen, fordi den kan give bivirkninger såsom sveden, hedeture og vaginal tørhed. Forskerne bag studiet håber, at resultaterne vil føre til, at flere kvinder vil fuldføre behandlingen. 

EVALUERING AF PATIENTANSVARLIG LÆGE

Vigtigste erfaring: Vi må forventningsafstemme

Det er vigtigt at afstemme forventninger med patienterne, når de får tildelt en patientansvarlig læge (PAL). Det er en af de vigtigste erfaringer, som nogle af landets onkologiske afdelinger har gjort sig cirka to år inde i implementeringen af PAL.

Læs mere ...

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

MS Tidsskrift

Diagnostisk Tidsskrift