Progesteronreceptorhæmmere kan reducere risikoen for brystkræft hos kvinder med BRCA-mutationer

To typer progesteronreceptorhæmmere kan reducere risikoen for brystkræft hos raske kvinder med BRCA-mutationer. Det viser en mindre ny undersøgelse, hvor forskerne bag også præsenterer en test, der kan estimere brystkræftrisikoen over tid.

”Mulighederne for at forebygge brystkræft hos kvinder, der bærer BRCA-mutationer, er i dag meget begrænsede, og mange kvinder er tvunget til at træffe beslutninger om, hvorvidt de skal opereres for at fjerne deres bryster for at reducere deres kræftrisiko. Vores forskning åbner mulighed for bedre overvågning og forebyggelse af brystkræftrisiko hos den individuelle kvinde, så hun kan træffe informerede beslutninger,” siger en af ​​undersøgelsens forfattere Kristina Gemzell Danielsson, som er professor ved Institut for Kvinders og Børns Sundhed, Karolinska Institutet, og overlæge ved Karolinska Universitetshospitalet i Sverige, på Karolinska Institutets hjemmeside.

Resultaterne fra undersøgelsen, som er offentliggjort i Genome Medicine, bekræfter tidligere resultater, der viser, at lægemidlerne mifepriston og ulipristalacetat reducerer ændringer forbundet med øget kræftrisiko i vævsprøver fra bryster hos raske kvinder. Både mifepriston og ulipristalacetat hæmmer virkningen af ​​corpus luteum-hormonet progesteron og bruges i dag blandt andet som nødprævention. I undersøgelsen reducerede stofferne kræftfremkaldende celleforandringer hos alle kvinder uden BRCA-mutationer og hos omkring to tredjedele af kvinder med BRCA-mutationer.

I et delstudie blev 35 kvinder inkluderet, hvoraf 15 bar BRCA-mutationer, som blev behandlet i to-tre måneder med enten mifepriston eller vitaminer (kontrolgruppen). Et andet delstudie omfattede yderligere ni kvinder, der blev behandlet med ulipristalacetat.

Test udpeger kandidater til forebyggende behandling

Et af fundene i undersøgelsen var, at kvinder med BRCA-mutationer havde højere progesteronniveauer under menstruationscyklussen end kvinder uden mutationen, især i perioden efter ægløsning op til menstruation. Resultatet understøtter tesen om, at behandling rettet mod progesteronsignalering muligvis kan være med til at reducere kræftrisikoen, mener forskerne.

”Vores resultater tyder på, at progesteronreceptorhæmmere kan være attraktive lægemiddelkandidater til at reducere kræftrisikoen hos yngre kvinder med BRCA-mutationer. Men før behandling kan anbefales, er der behov for større kliniske undersøgelser for at validere resultaterne i en mere diversificeret gruppe og for at undersøge mulige bivirkninger. Langtidsbrug af ulipristalacetat har for eksempel været forbundet med leverskader, mens mifepriston ikke har været forbundet med nogen sådan effekt,” siger Kristina Gemzell-Danielsson.

BRCA-mutationer er arvelige og øger risikoen for, at kvinder udvikler såkaldt triple-negativ brystkræft. Triple-negativ brystkræft er kendetegnet ved, at tumorcellerne mangler tre typer receptorer på celleoverfladen, hvilket gør det sværere at målrette lægemidler mod kræftcellerne. I dag står kvinder med BRCA-mutationer over for valget om at få deres bryster fjernet for at reducere risikoen for at udvikle denne svære at behandle kræftform.

For at hjælpe kvinder med at vurdere deres individuelle kræftrisiko har forskerne bag den nye undersøgelse udviklet en test kaldet WID-Breast29-testen (Women's cancer risk IDentification for Breast 29), som måler epigenetiske ændringer i f.eks. vævsprøver. Forskerne håber, at testen efter validering i større undersøgelser vil kunne bruges til at identificere kvinder, der kan have gavn af forebyggende medicinsk behandling.