Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin

Afbrydelse af antihormonbehandling hos unge fører ikke umiddelbart til flere tilbagefald

SABCS: Unge kvinder med brystkræft, som ønsker at blive gravide, kan afbryde antihormonbehandling i op til to år, uden at det umiddelbart øger risikoen for tilbagefald.

Det viser resultater af POSITIVE-studiet, som blev præsenteret på den amerikanske brystkræftkongres SABCS 2022 (abstract #GS4-09).

"40 til 60 procent af patienter, der får brystkræft i en alder af 40 år eller yngre, er bekymrede for deres fremtidige fertilitet. Især hvis sygdommen opstår, før de har besluttet sig for, om de vil have børn,” udtaler studiets førsteforfatter Ann Partridge fra Dana-Farber Cancer Institute og Harvard Medical School i en pressemeddelelse fra SABCS.

Kvinder med ER+ brystkræft behandles ofte med antihormonbehandling efter operation, og forskerne var interesserede i at undersøge konsekvenserne af at afbryde behandlingen midlertidigt for at forsøge at blive gravid.

POSITIVE inkluderede 518 kvinder med ER+ brystkræft i tidlige stadier. Deltagerne satte antihormonbehandlingen på pause i op til to år for at forsøge at blive gravide. Inden da havde de fået 18 til 30 måneders adjuverende antihormonbehandling.

Opmuntrende resultater

Ved en medianopfølgning på 41 måneder havde 44 deltagere fået tilbagefald af brystkræft. Treårsfrekvensen af tilbagefald var 8,9 procent, hvilket var sammenligneligt med frekvensen i en ekstern kontrolkohorte fra SOFT/TEXT-forsøgene, hvori man afprøvede adjuverende antihormonbehandling til præmenopausale kvinder. Her var treårsfrekvensen af tilbagefald 9,2 procent.

Det lykkedes for 74 procent af kvinderne at blive gravide, og 63,8 procent fødte et levende barn. Deltagerne blev anbefalet at genoptage antihormonbehandlingen efter graviditeten, og til dato har 76,3 procent af deltagerne genoptaget behandlingen.

Ifølge forskerne er resultatet opmuntrende for unge brystkræftpatienter, som ønsker at få børn.

”POSITIVE-forsøget bidrager med vigtige data, der støtter unge kvinder med ER+ tidlig brystkræft, som ønsker at tage en pause fra antihormonbehandlingen for at forsøge at blive gravide,” siger Ann Partridge.

Forskerne følger fortsat deltagerne for at vurdere risikoen for tilbagefald på længere sigt. De understreger, at den indtil videre korte opfølgning udgør en begrænsning for studiet, da ER+ brystkræft kan recidivere mange år efter den indledende diagnose.

I POSITIVE var deltagerne maksimalt 42 år, og medianalderen var 37 år. 75 procent af kvinderne havde ingen børn, 93,4 procent havde stadie I/II-sygdom, og 66,3 procent havde ingen tegn på lymfespredning.

Tamoxifen-monoterapi var den mest udbredte anithormonbehandling (41,7 procent), efterfulgt af tamoxifen plus ovariesuppression (35,7 procent). 62 procent af deltagerne havde fået neoadjuverende eller adjuverende kemoterapi.  

 

SABCS

Kultur