- først med nyheder om medicin

Brysttætheden er forbundet med en øget risiko for at udvikle brystkræft

Den hastighed, en kvindes brysttæthed ændrer sig i, har betydning for hendes risiko for brystkræft. Det viser en ny undersøgelse, hvis resultater kan få betydning for en mere personlig risikostyring.

Resultaterne viser, at kvinder med et langsommere fald i brysttæthed har en højere risiko for at udvikle brystkræft. Disse dynamiske ændringer i tæthed over tid kan bruges til at forfine risikostratificering og vejlede mere individualiserede screenings- og forebyggelsestilgange, lyder det fra forskerne bag undersøgelsen.

Brystdensiteten faldt over tid for både ved brystkræfttilfælde og kontroller, men der var et signifikant langsommere fald i forekomsten af fald i tæthed i det bryst, der udviklede brystkræft sammenlignet med faldet i kontrollerne (estimat = 0,027; 95 procent CI, 0,001-0,053; P = .04).

Studiet, der er udgivet i JAMA Oncology, er en prospektiv undersøgelse, der evaluerer sammenhængen mellem ændring i mammografisk tæthed i brystet over tid og risiko for efterfølgende brystkræft. Selvom brysttæthed er en etableret risikofaktor for brystkræft, er ændringer i brysttæthed over tid ikke før blevet grundigt undersøgt for at bestemme, om det er forbundet med brystkræftrisiko.

I studiet deltog 1.0481 kvinder udtaget fra Joanne Knight Breast Health Cohort. Kvinderne var kræftfri ved indtrædelse i studiet og blev observeret i perioden november 2008 til oktober 2020 med rutinemæssig screeningsmammografi hvert til hvert andet år, hvilket giver et mål for brysttæthed.

I alt 289 case-patienter med patologi-bekræftet brystkræft blev identificeret, og cirka to kontroldeltagere blev udtaget for hvert brystkræfttilfælde i henhold til alder og indskrivningsår. Det gav i alt 658 kontroller med et samlet antal på 8.710 craniocaudal-view mammogrammer til analyse. Risikofaktorer for brystkræft blev indsamlet via spørgeskema ved tilmelding til studiet.

Gennemsnitsalderen for de 947 deltagere var omkring 57 år, og det gennemsnitlige interval var 2,0 (1,5) år fra sidste mammografi til datoen for efterfølgende brystkræftdiagnose (10. percentil, 1,0 år; 90. percentil, 3,9 år).