Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Efterbehandling mindsker risikoen for dobbeltsidig brystkræft

Medicinsk behandling efter brystkræftoperation mindsker risikoen for kræft i det andet bryst med op til 30 procent.

Det viser ny forskning fra Kræftens Bekæmpelse, der er offentliggjort i Biomedcentral.

Undersøgelsen omfatter i alt 3.733 kvinder med brystkræft fra Danmark, USA og Canada. Af disse fik 1.521 diagnosen dobbeltsidig brystkræft, og de blev sammenlignet med 2.212 kvinder, som kun havde kræft i det ene bryst.

Ved at gå tilbage i kvindernes journaler undersøgte forskerne, hvilken type behandling kvinderne i de to grupper havde fået. Alle kvinderne var blevet opereret, og nogle havde herudover fået medicinsk behandling med f.eks. kemoterapi eller antihormonet tamoxifen.

Gennemgangen viste, at behandling med tamoxifen mindsker risikoen for dobbeltsidig brystkræft med cirka 25 procent, mens behandling med kemoterapi mindsker risikoen med omkring 30 procent. Den beskyttende effekt findes under behandlingen og i nogle år efter, den er afsluttet, og de to behandlinger virker beskyttende uanset kvindernes alder, BMI og uafhængigt af, om der er fortilfælde af brystkræft i familien.

Hvert år rammes cirka 4.900 danske kvinder af brystkræft. Cirka fem procent har udviklet kræft i det modsatte bryst ti år efter den første sygdom.

 

Dansk Brystkræft Gruppe (DBCG) har netop ændret sine anbefalinger for behandling med tamoxifen. Midlet bliver i dag givet til kvinder, som får brystkræft før overgangsalderen, og hvor DBCG tidligere anbefalede midlet i op til fem år efter sygdommen, anbefaler gruppen i dag ti års opfølgende behandling med tamoxifen. 

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

MS Tidsskrift

Diagnostisk Tidsskrift