Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin


“Vi (medicinsk udvalg i DBCG) har allerede indskrevet Enhertu (T-DXd) i vores evidensbaserede behandlingsguidelines til HER2-low brystkræft, så det er et lægemiddel, vi anbefaler. Vi synes, det burde være til rådighed,” siger Ann Knop.

Medicinrådet udskyder: Onkologer må vente på Enhertu mod metastatisk HER2-low brystkræft

Til patienter og onkologers ærgrelse har Medicinrådet udskudt anbefalingen af antistoflægemiddelkonjugatet Enhertu (T-DXd). I stedet har rådet opfordret firmaet, der står bag T-DXd, til at byde ind med en lavere pris.

Onkologer er ærgerlige over, at de fortsat ikke har afklaring på, om de må bruge T-DXd til patienter med metastatisk HER2-low brystkræft.

“Vi (medicinsk udvalg i DBCG) har allerede indskrevet Enhertu (T-DXd) i vores evidensbaserede behandlingsguidelines til HER2-low brystkræft, så det er et lægemiddel, vi anbefaler. Vi synes, det burde være til rådighed,” siger Ann Knop, lægelig leder af Onkologisk Klinisk Forskningsenhed på Rigshospitalet og formand for medicinsk udvalg i DBCG (Danish Breast Cancer Group), til Onkologisk Tidsskrifts søstermedie Sundhedspolitisk Tidsskrift.

På Nordsjællands Hospital væbner man sig med tålmodighed, men håber samtidig, at T-DXd bliver en mulighed for patienterne. T-DXd har vist sig at halvere risikoen for sygdomsprogression ved HR-positiv og HER2-low brystkræft sammenlignet med kemoterapi, som lige nu er muligheden for nogle HER2-low patienter i anden linje og for andre i tredje linje. Derudover øger behandlingen overlevelsen med 6,6 måneder.

”Det er en behandling, vi gerne vil give til vores patienter, da de ikke har mange andre gode muligheder lige nu. Det har været en lang vurderingsproces, så vi væbner os med tålmodighed,” siger Hella Danø, ledende overlæge på Onkologisk Afdeling, Nordsjællands Hospital.

Anden effekt mod HER2-low

Når Medicinrådet endte med ikke at anbefale T-DXd til HER2-low brystkræft på seneste rådsmøde, kan det skyldes, at effekten er mindre hos patienter med HER2-low, end den er hos patienter med et overudtryk af HER2-receptorer på tumorerne, hvor behandlingen er anbefalet. Det betyder, at prisen på T-DXd skal være lavere for HER2-low-gruppen end for HER2-positive patienter for at matche pris-effekt-forholdet.

”Det er jo en væsentlig forskel i effekt, når man ser på tværs af studier, hvilket kan være årsag til, at der skal en anden prisforhandling til,” siger Hella Danø.

Offentligheden har ikke mulighed for at få indblik i, om prisen reelt set er “urimelig høj” – som Medicinrådet skriver som forklaring på den udsatte beslutning –, da prisforhandlingerne er hemmelige.

Venter i årevis på forhandlinger

EU udvidede markedsføringstilladelsen for T-DXd i januar 2023, så lægemidlet også kan anvendes til patienter med metastatisk HER2-low brystkræft – og ikke kun til HER2-positiv brystkræft. Vurderingsprocessen i Medicinrådet har stået på siden oktober 2023. Medicinrådet modtog ansøgningen i april, men ansøgningen var på det tidspunkt ikke fyldestgørende.

Ann Knop har patienter, som har ventet og håbet på, at de kunne komme i gang med behandlingen. En måned mere er lang tid for dem at vente, siger hun. 

“Vi kan jo kun sige det til vores patienter, vi hele tiden har sagt: At de må vente på, at der kommer en afgørelse. Vi har ikke mulighed for at give behandlingen aktuelt. Det er selvfølgelig ærgerligt og sætter os i et underligt limbo,” siger hun. 

Tager man de positive briller på, kan beslutningen om, at Medicinrådet udsætter afgørelsen, ifølge Ann Knop, ses som et tegn på, at Medicinrådet har vurderet, at data vedrørende Enhertu til patienter med metastatisk HER2-low brystkræft er valide.

”Det er da en overvundet hurdle. At medicinalfirmaet – der nok efterhånden er fuldt ud klar over, at Danmark er et af de sværeste steder at få godkendt ny kræftmedicin – skulle være kommet med en pris, der er helt i skoven i forhold til de andre nordiske lande, er vanskeligt at forstå. Vi håber selvfølgelig på, at der opnås konsensus. Og gerne inden de fire annoncerede uger – ikke mindst for de ventende patienterne skyld,” siger hun.

Spørgsmålet er nu, hvor længe der kommer til at gå, inden Medicinrådet fælder dom over T-DXd til HER2-low brystkræft. Medicinrådet skriver selv, at afgørelsen er udskudt til næste rådsmøde i slutningen af april.

Til sammenligning kom Medicinrådet med en opfordring i juni 2023 om at sænke prisen til selskaberne bag tre forskellige IO-TKI-kombinationsbehandlinger til metastatisk nyrekræft efter at have afvist dem alle over en periode på et halvt år. Alle tre kombinationer er anbefalet af nyreonkologernes fagselskaber både nationalt og internationalt. Men her snart et år efter har Medicinrådet endnu ikke anbefalet én eneste af de tre kombinationsmuligheder, da prisen stadig er for høj, og rådet opfordrer fortsat selskaberne med at byde ind.

Kultur

 • Bo Libergren bruger sine weekender i jyske og fynske håndboldhaller

  KULTUR-TEMPERATUR: Regionsrådsformand i Region Syddanmark Bo Libergren (V) har en datter på 14 år, der dyrker håndbold helhjertet. Derfor bliver de fleste af hans weekender tilbragt i og omkring fynske og jyske håndboldhaller.

 • Bestsellerforfatter: Meget af det, vi gør i sundhedsvæsenet, virker kun på grund af placeboeffekt

  BØGER: ”Det føltes nærmest som et kald at videreformidle viden, som verden har brug for,” fortæller Thomas Breinholt, der brugte fem år på at skrive ’Kan man tænke sig rask?’. Han oplever en stor sult hos patienter og læger efter at forstå sammenhængen mellem krop, sind, sundhed og sygdom.

 • Roman tager eminent livtag med den skrøbelige alderdom

  BØGER: Midaldrende omsorgsgivende karrierekvinder, der bider tænderne sammen og skiftevis kærligt og bittert gør deres pligt, og patriarker, der ufrivilligt skider i bukserne, har sjældent hovedroller – det har de i romanen ´Lindely´, og det er forfriskende og velkomment.

 • Musik skal højne trivsel og nedsætte brugen af psykofarmaka blandt demensramte

  MUSIK: Et nyt ambitiøst dansk forskningsprojekt søger at ændre demensomsorgen på plejecentre landet over ved hjælp af musik. Projektet, ledet af Aalborg Universitet i samarbejde med flere kommuner og plejecentre, fokuserer på at hæve fagligheden i den daglige pleje. Målet er at forbedre trivslen for både personale og mennesker med demens og samtidig reducere forbruget af antipsykotisk medicin.

 • Tårer og vrede drypper ned af siderne i ny bog om overgangsalderen

  BØGER: Med bogen 'Mit hemmelige liv' forsøger journalist Lotte Kaa Andersen at afdække de mange former for tab, besværligheder og usynliggørelser, som kvinder i overgangsalder kan opleve. Men heldigvis har hun også et godt øje for de positive muligheder og livsforandringer, som også kan følge med den ellers alt for ofte latterliggjorte menopause.

 • Fremragende podcastserie om kronisk hjernerystelse

  PODCAST: En ny afslørende podcastserie om ikke kun ulige, men som oftest også totalt håbløse forhold for danskere med kronisk hjernerystelse, viser, hvorfor podcasts er sådan et genialt medie for mennesker, der har noget på hjerte, men også har styr på fakta.

 • Cheflæge: Forfatteren Glenn Bech udfordrer min autoritet

  KULTUR-TEMPERATUR: Mads Nordahl Svendsen anbefaler skønlitterær forfatters indignerede manifest om klassesamfundet til sundhedspersonale: Vi er i en autoritetsposition, som vi skal blive mere opmærksomme på, mener cheflægen fraOnkologisk Afdeling på Sjællands Universitetshospital.

 • Dansk udsendt fødselslæge viser krigens fuldstændigt forfærdelige pris

  BØGER: Gynækolog Maria Milland har været udsendt til krigs- og katastrofeområder 11 gange i sit liv. Men aldrig har hun oplevet et sted så fuldstændigt rædselsfuldt som fange-og flygtningelejren al-Hol i Syrien, hvor hun i ni måneder arbejdede som fødselslæge og gynækolog. Hendes stærke førstehåndsberetning fortjener de varmeste anbefalinger.

 • Troværdig podcast: En af skaberne af kunstig intelligens frygter, at den vil tage kontrollen

  PODCAST: Den britiske professor Geoffrey Hinton, som er anerkendt som en af de førende skikkelser inden for kunstig intelligens (AI), udtrykker i en ny podcast bekymring for, hvad han kalder "den sorte boks" inden for kunstig intelligens. Han frygter, at AI's neurale netværker kan ende med at overtage kontrollen.

 • Ny diætbog viser, at ikke kun Novo forsøger at tjene penge på Wegovy

  BØGER: Indtil for få år siden var slankemedicin en gråzone af præparater , som hverken læger eller patienter var begejstrede for, og alternative metoder til vægttab var en sikker indtjeningskilde for mange brancher. Heriblandt også for forfattere af slanke- og diætbøger, som nu – efter at de nye slankemediciner buldrer frem – skal finde nye veje til at tjene penge.