Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin


“Vi (medicinsk udvalg i DBCG) har allerede indskrevet Enhertu (T-DXd) i vores evidensbaserede behandlingsguidelines til HER2-low brystkræft, så det er et lægemiddel, vi anbefaler. Vi synes, det burde være til rådighed,” siger Ann Knop.

Medicinrådet udskyder: Onkologer må vente på Enhertu mod metastatisk HER2-low brystkræft

Til patienter og onkologers ærgrelse har Medicinrådet udskudt anbefalingen af antistoflægemiddelkonjugatet Enhertu (T-DXd). I stedet har rådet opfordret firmaet, der står bag T-DXd, til at byde ind med en lavere pris.

Onkologer er ærgerlige over, at de fortsat ikke har afklaring på, om de må bruge T-DXd til patienter med metastatisk HER2-low brystkræft.

“Vi (medicinsk udvalg i DBCG) har allerede indskrevet Enhertu (T-DXd) i vores evidensbaserede behandlingsguidelines til HER2-low brystkræft, så det er et lægemiddel, vi anbefaler. Vi synes, det burde være til rådighed,” siger Ann Knop, lægelig leder af Onkologisk Klinisk Forskningsenhed på Rigshospitalet og formand for medicinsk udvalg i DBCG (Danish Breast Cancer Group), til Onkologisk Tidsskrifts søstermedie Sundhedspolitisk Tidsskrift.

På Nordsjællands Hospital væbner man sig med tålmodighed, men håber samtidig, at T-DXd bliver en mulighed for patienterne. T-DXd har vist sig at halvere risikoen for sygdomsprogression ved HR-positiv og HER2-low brystkræft sammenlignet med kemoterapi, som lige nu er muligheden for nogle HER2-low patienter i anden linje og for andre i tredje linje. Derudover øger behandlingen overlevelsen med 6,6 måneder.

”Det er en behandling, vi gerne vil give til vores patienter, da de ikke har mange andre gode muligheder lige nu. Det har været en lang vurderingsproces, så vi væbner os med tålmodighed,” siger Hella Danø, ledende overlæge på Onkologisk Afdeling, Nordsjællands Hospital.

Anden effekt mod HER2-low

Når Medicinrådet endte med ikke at anbefale T-DXd til HER2-low brystkræft på seneste rådsmøde, kan det skyldes, at effekten er mindre hos patienter med HER2-low, end den er hos patienter med et overudtryk af HER2-receptorer på tumorerne, hvor behandlingen er anbefalet. Det betyder, at prisen på T-DXd skal være lavere for HER2-low-gruppen end for HER2-positive patienter for at matche pris-effekt-forholdet.

”Det er jo en væsentlig forskel i effekt, når man ser på tværs af studier, hvilket kan være årsag til, at der skal en anden prisforhandling til,” siger Hella Danø.

Offentligheden har ikke mulighed for at få indblik i, om prisen reelt set er “urimelig høj” – som Medicinrådet skriver som forklaring på den udsatte beslutning –, da prisforhandlingerne er hemmelige.

Venter i årevis på forhandlinger

EU udvidede markedsføringstilladelsen for T-DXd i januar 2023, så lægemidlet også kan anvendes til patienter med metastatisk HER2-low brystkræft – og ikke kun til HER2-positiv brystkræft. Vurderingsprocessen i Medicinrådet har stået på siden oktober 2023. Medicinrådet modtog ansøgningen i april, men ansøgningen var på det tidspunkt ikke fyldestgørende.

Ann Knop har patienter, som har ventet og håbet på, at de kunne komme i gang med behandlingen. En måned mere er lang tid for dem at vente, siger hun. 

“Vi kan jo kun sige det til vores patienter, vi hele tiden har sagt: At de må vente på, at der kommer en afgørelse. Vi har ikke mulighed for at give behandlingen aktuelt. Det er selvfølgelig ærgerligt og sætter os i et underligt limbo,” siger hun. 

Tager man de positive briller på, kan beslutningen om, at Medicinrådet udsætter afgørelsen, ifølge Ann Knop, ses som et tegn på, at Medicinrådet har vurderet, at data vedrørende Enhertu til patienter med metastatisk HER2-low brystkræft er valide.

”Det er da en overvundet hurdle. At medicinalfirmaet – der nok efterhånden er fuldt ud klar over, at Danmark er et af de sværeste steder at få godkendt ny kræftmedicin – skulle være kommet med en pris, der er helt i skoven i forhold til de andre nordiske lande, er vanskeligt at forstå. Vi håber selvfølgelig på, at der opnås konsensus. Og gerne inden de fire annoncerede uger – ikke mindst for de ventende patienterne skyld,” siger hun.

Spørgsmålet er nu, hvor længe der kommer til at gå, inden Medicinrådet fælder dom over T-DXd til HER2-low brystkræft. Medicinrådet skriver selv, at afgørelsen er udskudt til næste rådsmøde i slutningen af april.

Til sammenligning kom Medicinrådet med en opfordring i juni 2023 om at sænke prisen til selskaberne bag tre forskellige IO-TKI-kombinationsbehandlinger til metastatisk nyrekræft efter at have afvist dem alle over en periode på et halvt år. Alle tre kombinationer er anbefalet af nyreonkologernes fagselskaber både nationalt og internationalt. Men her snart et år efter har Medicinrådet endnu ikke anbefalet én eneste af de tre kombinationsmuligheder, da prisen stadig er for høj, og rådet opfordrer fortsat selskaberne med at byde ind.

Kultur

KULTUR-TEMPERATUR: Anette Ellegaard har tidligere arbejdet mange år som læge i psykiatrien. Under pseudonym skriver hun i dag krimier, hvor en læge har hovedrollen. Den seneste krimi er netop udkommet.

STREAMNING: Push er godt hverdagsdrama med gode skuespil og stærke karakterer i de ledende roller, men også parrene med alle deres herlige særheder er skønne at følge.

TEATER: Stykket ’Hold så kæft Lars!’ er et forsøg på at gøre os klogere på psykisk sygdom og skabe dialog om de forhold, man møder i samfundet og sygehusvæsenet som psykisk syg. Stykket er en komisk tragedie om en ung, selvmordstruet kvindes depression og hendes kærlighedsaffære med en mand, der bare gerne vil redde hende. Det lykkes ikke.

TV: DR Kontants undersøgelse af hvordan ikke-overvægtige danskere i stigende grad får udskrevet Wegovy rejser en række vigtige spørgsmål om ansvar, etik og sundhedsrisici, når såvel tykke som tynde og raske som syge kan lyve sig frem til en recept online – heriblandt også mennesker med anoreksi.

KULTUR-TEMPERATUR: Overlæge Kristoffer Marså har for nylig kaldt til debat om medmenneskelighed i sundhedsvæsenet efter at have opsagt sin overlægestilling. Han har også netop i en svær stund oplevet, hvordan et stykke klassisk strygermusik kan skabe samhørighed.

MUSIK: En undersøgelse fra Aarhus Universitet viser, at ældre mennesker er i stand til at huske musikstykker lige så godt som unge, fordi de ældres hjerner formår at kompensere for aldersrelaterede forandringer.

TV: DR satser i disse dage på oplysning og underholdning om demenssygdomme på alle platforme. Heriblandt også med en fuldstændig vidunderlig og inspirerende TV-serie om 17 mennesker med demens, der på kun otte uger skal synge sig frem til sammen at afholde stor koncert i DR’s koncertsal.

DOKUMENTAR: Anne-Grethe Bjarup Riis, skuespiller og filminstruktør, har skabt en række dybt personlige dokumentarprogrammer om sin søns kræftforløb med et klart formål: At give læger, skoler og andre fagfolk, der arbejder med alvorligt syge børn, konkrete værktøjer til at forbedre forholdene for børnene og deres familier. Serien er en nødvendig, men barsk opfordring til handling.

UDSTILLING: Tiderne mødes i Nikolaj Kunsthal i København, hvor Katrine Ærtebjerg fra 30. august er aktuel med udstillingen ’En sky er en pige er en dreng er en kat’, hvor hendes malerier udstilles sammen med værker af den danske kunster Ovartaci, der døde i 1985. Temaer - identitet, køn og eksistens - knytter de to kunstnere og forankrer den flydende identitet i historien.

KULTUR-TEMPERATUR: Troels Krarup Hansen, administrerende direktør for Steno Diabetes Center Aarhus, er ikke blot vældig glad for at lave musikquiz for kolleger og medarbejdere. Han har også tilbage i 1980’erne spillet keyboard i bandet Uh Babe, der vandt en andenplads i en aarhusiansk talentkonkurrence.