Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin


”Resultaterne er betydningsfulde, fordi mange kvinder har brug for denne behandling, men samtidig er bekymrede for, om den øger deres risiko for brystkræft," siger Lina Mørch.

Vaginale hormontabletter øger ikke risikoen for brystkræft

Vaginale østrogentabletter under overgangsalderen øger ikke risikoen for brystkræft, ligesom orale hormontabletter gør. Det viser en landsdækkende undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning.

Undersøgelsen, som er publiceret i BMJ Medicine, har fulgt kvinder i alderen 50 til 60 år i år 2000 og dem, der fyldte 50 år i perioden 2000 til 2018. Resultaterne viser, at brug af vaginale østradioltabletter ikke var forbundet med en øget risiko for brystkræft. Heller ikke hos postmenopausale kvinder, der var i behandling i over 9 år, eller hos langtidsbrugere, der havde en høj brugsintensitet på 50 mikrogram eller mere om ugen.

Vaginale hormonpiller bruges af et stigende antal kvinder vælger til at mindske gener i forbindelse med overgangsalderen. Den nye undersøgelses konklusion er vigtigt nyt for alle de kvinder, der står over for valget om at bruge vaginale hormonpiller, påpeger forskerne bag studiet.

”Resultaterne er betydningsfulde, fordi mange kvinder har brug for denne behandling, men samtidig er bekymrede for, om den øger deres risiko for brystkræft. Så at vaginale østradiol-tabletter ikke øger risikoen for brystkræft, er betryggende for den enkelte kvinde, når hun i samråd med sin læge skal afveje fordele og ulemper ved behandlingen,” siger seniorforsker Lina Mørch fra forskergruppen ’Kræft og Medicin’ ved Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning på Kræftens Bekæmpelses hjemmeside.

Lina Mørch har sammen med læge og postdoc Amani Meaidi stået i spidsen for den nye forskning. Forskerne har tidligere vist, at vaginal østrogenbehandling er forbundet med en øget forekomst af mere sjældne kræftformer som f.eks. kræft i livmoderen. Forskerne har sat gang i flere undersøgelser på området, og snart offentliggør de resultater for, om vaginale hormonpiller påvirker risikoen for kræft i æggestokkene.

Kultur

 • Bo Libergren bruger sine weekender i jyske og fynske håndboldhaller

  KULTUR-TEMPERATUR: Regionsrådsformand i Region Syddanmark Bo Libergren (V) har en datter på 14 år, der dyrker håndbold helhjertet. Derfor bliver de fleste af hans weekender tilbragt i og omkring fynske og jyske håndboldhaller.

 • Bestsellerforfatter: Meget af det, vi gør i sundhedsvæsenet, virker kun på grund af placeboeffekt

  BØGER: ”Det føltes nærmest som et kald at videreformidle viden, som verden har brug for,” fortæller Thomas Breinholt, der brugte fem år på at skrive ’Kan man tænke sig rask?’. Han oplever en stor sult hos patienter og læger efter at forstå sammenhængen mellem krop, sind, sundhed og sygdom.

 • Roman tager eminent livtag med den skrøbelige alderdom

  BØGER: Midaldrende omsorgsgivende karrierekvinder, der bider tænderne sammen og skiftevis kærligt og bittert gør deres pligt, og patriarker, der ufrivilligt skider i bukserne, har sjældent hovedroller – det har de i romanen ´Lindely´, og det er forfriskende og velkomment.

 • Musik skal højne trivsel og nedsætte brugen af psykofarmaka blandt demensramte

  MUSIK: Et nyt ambitiøst dansk forskningsprojekt søger at ændre demensomsorgen på plejecentre landet over ved hjælp af musik. Projektet, ledet af Aalborg Universitet i samarbejde med flere kommuner og plejecentre, fokuserer på at hæve fagligheden i den daglige pleje. Målet er at forbedre trivslen for både personale og mennesker med demens og samtidig reducere forbruget af antipsykotisk medicin.

 • Tårer og vrede drypper ned af siderne i ny bog om overgangsalderen

  BØGER: Med bogen 'Mit hemmelige liv' forsøger journalist Lotte Kaa Andersen at afdække de mange former for tab, besværligheder og usynliggørelser, som kvinder i overgangsalder kan opleve. Men heldigvis har hun også et godt øje for de positive muligheder og livsforandringer, som også kan følge med den ellers alt for ofte latterliggjorte menopause.

 • Fremragende podcastserie om kronisk hjernerystelse

  PODCAST: En ny afslørende podcastserie om ikke kun ulige, men som oftest også totalt håbløse forhold for danskere med kronisk hjernerystelse, viser, hvorfor podcasts er sådan et genialt medie for mennesker, der har noget på hjerte, men også har styr på fakta.

 • Cheflæge: Forfatteren Glenn Bech udfordrer min autoritet

  KULTUR-TEMPERATUR: Mads Nordahl Svendsen anbefaler skønlitterær forfatters indignerede manifest om klassesamfundet til sundhedspersonale: Vi er i en autoritetsposition, som vi skal blive mere opmærksomme på, mener cheflægen fraOnkologisk Afdeling på Sjællands Universitetshospital.

 • Dansk udsendt fødselslæge viser krigens fuldstændigt forfærdelige pris

  BØGER: Gynækolog Maria Milland har været udsendt til krigs- og katastrofeområder 11 gange i sit liv. Men aldrig har hun oplevet et sted så fuldstændigt rædselsfuldt som fange-og flygtningelejren al-Hol i Syrien, hvor hun i ni måneder arbejdede som fødselslæge og gynækolog. Hendes stærke førstehåndsberetning fortjener de varmeste anbefalinger.

 • Troværdig podcast: En af skaberne af kunstig intelligens frygter, at den vil tage kontrollen

  PODCAST: Den britiske professor Geoffrey Hinton, som er anerkendt som en af de førende skikkelser inden for kunstig intelligens (AI), udtrykker i en ny podcast bekymring for, hvad han kalder "den sorte boks" inden for kunstig intelligens. Han frygter, at AI's neurale netværker kan ende med at overtage kontrollen.

 • Ny diætbog viser, at ikke kun Novo forsøger at tjene penge på Wegovy

  BØGER: Indtil for få år siden var slankemedicin en gråzone af præparater , som hverken læger eller patienter var begejstrede for, og alternative metoder til vægttab var en sikker indtjeningskilde for mange brancher. Heriblandt også for forfattere af slanke- og diætbøger, som nu – efter at de nye slankemediciner buldrer frem – skal finde nye veje til at tjene penge.