Ugentlig symptomovervågning gennem PRO-data mindsker risiko for død markant
SABCS: Patientrapporteret symptomovervågning med alarmsystem forbedrer både livskvalitet, fysisk funktion og mindsker risikoen for at dø med over 12 måneder blandt tyske patienter med metastatisk brystkræft. Patienterne var samtidig tilfredse med tilbuddet og deltog i høj grad i de ugentlige besvarelser.
Det viser resultater fra det randomiserede PRO B-studie, som blev præsenteret på den amerikanske brystkræftkongres San Antonio Breast Cancer Symposium 2024 (abstract #GS1-06).
Studiet undersøgte effekten af ugentlig symptomovervågning via patientrapporterede spørgeskemaer i kombination med et alarmsystem hos 924 patienter med metastatisk brystkræft på 52 certificerede brystcentre i Tyskland.
Patienterne blev randomiseret til enten en interventionsgruppe eller en kontrolgruppe. Interventionsgruppen modtog ugentlige spørgeskemaer via smartphone, baseret på EORTC CAT Core-itembankene, der vurderede træthed, fysisk funktion og livskvalitet. Ved forværring af symptomer blev der automatisk sendt en alarm til det behandlende center, som kontaktede patienten inden for 48 timer for at vurdere behovet for intervention. Kontrolgruppen modtog spørgeskemaer hver tredje måned uden tilknyttet alarmsystem.
Patienter glade for muligheden
Resultaterne viste, at:
- Efter seks måneder havde interventionsgruppen en signifikant lavere grad af træthed med en gennemsnitlig T-score på 54,5 (SD 9,5) sammenlignet med 59,9 (SD 9,0) i kontrolgruppen. Den justerede gennemsnitlige forskel var -5,4 (95% CI -6,6 til -4,1; p<0,001).
- Derudover havde patienter i interventionsgruppen en gennemsnitlig forbedring i fysisk funktion med en justeret forskel på 4,2 point (95% CI 2,1-6,3; p<0,01) sammenlignet med kontrolgruppen.
- Overordnet livskvalitet blev forbedret med en gennemsnitlig forskel på 3,8 point (95% CI 1,7-5,9; p<0,01).
- Efter 12 måneder var overlevelsesraten 88 procent i interventionsgruppen mod 85 procent i kontrolgruppen. Dette svarer til en reduktion i risikoen for død med en hazard ratio (HR) på 0,71 (95% CI 0,51-0,99; p=0,043).
- Interventionsgruppen rapporterede færre tilfælde af alvorlig symptomforværring med en reduktion på 18 procent sammenlignet med kontrolgruppen.
Derudover var der stor tilfredshed med tilbuddet. Over 95 procent af patienterne i interventionsgruppen rapporterede høj tilfredshed med systemet, og over 90 procent gennemførte spørgeskemaerne som foreskrevet.
Forskerne mener selv, at resultatet underbygger, at tilbuddet bør blive standardbehandling.