Kristian Lunds blog
Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Ny vaccineteknik bekæmper brystkræft hos mus

En ny vaccineteknik kan hjælpe kroppens eget immunforsvar med at nedkæmpe HER2-positiv brystkræft i mus. Det viser forskning fra Københavns Universitet og University of Bologna. Teknikken har stort potentiale, hvis effekten er den samme hos mennesker, vurderer forskerne.

Immunsystemet hos brystkræftpatienter har svært ved at skelne mellem kræftceller og raske celler. Derfor rejses der ikke under normale forhold et beskyttende immunrespons, som forhindrer kræftcellerne i at vokse og sprede sig. Men forskergruppen fra Københavns Universitet har ændret på dette ved at påhæfte et antigen, som normalt er udtrykt på kræftcellerne, på overfladen af en viruslignende partikel. Denne partikel sprøjter de herefter ind i kroppen.

Den viruslignende partikel med det påhæftede kræftantigen får kroppen til at tro, at den er under angreb. Det får immunsystemet til at producere en stor mængde antistoffer rettet mod kræftantigenet, som så bekæmper kræftcellerne.

I studiet, der er udgivet i OncoImmunology, har forskerne dokumenteret, at deres vaccine både virker forebyggende og i tilfælde, hvor der allerede er kræft til stede.

Forskerne har givet vaccinen til to forskellige grupper af mus, som er genetisk kodet til spontant at udvikle to forskellige typer af brystkræft. I den ene gruppe udviklede kun halvdelen af musene kræft, som desuden var karakteriseret af markant færre og mindre tumorer end normalt. I den anden gruppe udviklede ingen af de vaccinerede mus kræft.

Forskerne undersøgte også vaccinens effekt på to grupper af mus, der først fik indsprøjtet kræft i form af enten fragmenter af en tumor eller menneskelige kræftceller. 80 procent af musene med tumor-fragmenter udviklede slet ikke tumorer, efter de blev behandlet med vaccinen. I gruppen med menneskelige cancerceller udviklede alle musene kræft, men meget langsommere end kontrolgruppen.

Den danske forskergruppe bag studiet er ledet af lektor Adam F. Sander, som sidste år var med til at etablere spinout-virksomheden NextGen Vaccines Aps baseret på deres forskning i vaccineteknikker.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

MS Tidsskrift

Diagnostisk Tidsskrift