Kristian Lunds blog
Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Danske forskere afprøver nyt syreneutraliserende antistof

Med finansiering fra Danmarks Frie Forskningsfond skal forskere fra Aarhus Universitet afprøve et særligt antistof, som sætter brystkræftcellers særlige mekanismer ud af kraft, så syren bliver inden i kræftcellerne og måske slår dem ihjel.

Da den hurtige celledeling i en kræftsvulst kræver en meget høj energiomsætning i den enkelte kræftcelle skabes mælkesyre i cellen lige som en muskelcelle, der arbejder meget hårdt. Syren transporteres ud af kræftcellen og hober sig op i vævet omkring svulsten.

På den måde skabes et surt miljø omkring kræftsvulster, som gør det svært for normale celler at klare sig i området. Brystkræftceller har udviklet særlige mekanismer, som, i modsætning til almindelige celler, gør dem i stand til at opretholde et neutralt miljø indeni.

På kræftcellernes membran sidder nogle proteiner, som transporterer syre ud af cellen og base ind i cellen. De præcise effekter af det sure miljø er endnu ikke kortlagt, men forskerne forestiller sig, at det giver en kræftsvulst flere fordele:

  1. Den har god plads til at dele sig og lave metastaser, fordi de raske celler er svækket i området.
  2. Immunforsvaret kan ikke klare sig i det sure miljø, og dermed bliver det sværere for immunforsvaret at bekæmpe kræftsvulsten.
  3. Den kan forsætte sin hurtige celledeling, som skaber mælkesyre i vævet, uden at den selv bliver bremset.

I sit forskningsprojekt skal Ebbe Bødtkjer fra Aarhus Universitet lede et forskerhold, som skal undersøge de membranproteiner, der sikrer et neutralt miljø indeni brystkræftceller.

Forskerne har udviklet et antistof, som hæmmer det protein, der transporterer base ind i kræftcellen og på den måde neutraliserer syren i cellen. Forskerne fra Aarhus ved allerede, at proteinet har stor betydning. De har vist i museforsøg, at brystkræften udvikles meget langsommere, hvis musene ikke har dette protein på deres cellemembraner.

Derudover har forskerne lavet forsøg med brystkræftceller fra kvinder og fundet frem til, at de har samme system til at neutralisere syren som musebrystkræftceller.

Ebbe Bødtkjer håber, at forskerne med projektet bliver i stand til at bremse brystkræften i mus ved hjælp af antistoffer. Næste skridt vil være kliniske forsøg i mennesker. Aarhus Universitet har taget patent på deres antistof, og dermed er vejen banet for et fremtidigt samarbejde med medicinalindustrien.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

MS Tidsskrift