Kristian Lunds blog
Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Bryskræft spreder sig via bestemte mønstre

Brystkræft spredes til andre organer i kroppen via bestemte specifikke mønstre.

Det viser forskning fra Karolinska Institutet, KTH Royal Insitute of Technology og University of Helsinki, som er offentliggjort i The Journal of Clinical Investigation.

I studiet undersøgte forskerne DNA i kræftvæv fra 20 patienter med brysttumorer og metastaser i armhulen og andre organer. Med metoden next generation sequencing (NGS) var de i stand til at kortlægge forholdet mellem kræftcellerne i brystet og kræftcellerne i metastaser i andre organer, og på den måde kunne de vise kræftens spredningsveje.

Resultaterne viste, at tumorceller spredes fra brystsvulsten til armhulens lymfeknuder og til andre organer som knogler og hjerne. Ofte spreder der sig senere hen metastaser videre fra det første organ til andre organer.

Et af det vigtigste fund var, at metastaser i lymfeknuder i armhulen ikke synes at sprede sig til andre organer, så selvom disse metastaser kan vise, hvor aggressiv kræften er, er det ikke dem der forårsager spredningen.

Forskerne fandt desuden, at det i nogle tilfælde er en tidlig eksplosion af kræftceller fra brysttumoren, som forårsager metastaser i flere forskellige organer på én gang. Forskerne fandt også, at forskellige regioner i brysttumorerne gav anledning til metastaser i specifikke organer i kroppen.

Forskerne bag resultaterne håber, at deres resultater kan hjælpe lægerne med at træffe kliniske beslutninger om, hvornår, hvor og hvor mange vævsprøver der bør tages for at forstå alvoren af ​​sygdommen og tilpasse behandlingen på bedste vis. Forskerne håber desuden, at deres fund vil føre til forbedret behandling af metastatisk kræft i fremtiden.

Brystkræft er den mest almindelige form for kræft hos kvinder i Danmark, og hvert år dør cirka 1.140 af sygdommen. De dødelige tilfælde er næsten udelukkende en konsekvens af tumorer i brystet, der spredes til andre organer som skelet, hjerne og lever.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

MS Tidsskrift