Kristian Lunds blog
Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Dansk forskning har fundet 'proteinskjold' mod brystkræft

Forskere fra Novo Nordisk Foundation Center for Protein Research har afdækket et nyt 'proteinskjold', der kan hjælpe med at reparere DNA-skader og modvirke resistens mod lægemidler, der bliver brugt til behandling af bryst- og æggestokkræft.

Resultater fra det nye studie er publiceret i tidsskriftet Cell.

Det danske forskerteam har med hjælp fra The United States National Institutes of Health og Cologne Universitet programmeret genetisk humane celler til at markere nøgleproteiner for at se, hvilken rolle de spiller i reparationen af DNA.

Gennem analysen af såkaldte ’interaktionsnetværk af nøgleproteiner’ fik forskerne et unikt og detaljeret kort over de proteiner, der indgår i de netværk, som reparerer DNA. Til deres overraskelse fandt de også en række nye proteiner, der indgår i reparationsprocessen.

"Det fungerer lidt som at observere, hvordan brugere på sociale medier interagerer med hinanden. Ved at analysere proteiners interaktion i forbindelse med reparation af skader på DNA, kan vi både se, hvordan processen foregår, men vi får også kendskab til helt nye proteiner, der indgår i netværket," siger førsteforfatter på undersøgelsen Rajat Gupta i en presssemeddelelse.

Beskyttende netværk af proteiner

Novo Nordisk Foundation Center for Protein Research er førende inden for proteinforskning og bruger store datamængder, DNA-sekventering og massespektrometriske analyser til at finde nye vigtige proteiner, der kan være mål for nye lægemidler mod en lang række sygdomme.  

Forskerne bag det nye studie i Cell har som de første afdækket et helt nyt netværk af proteiner, der spiller en afgørende rolle i reparationen af DNA-strenge i BRCA-positive kvinder. Netværket værner mod yderligere skader på beskadiget i DNA og tillader andre proteiner at reparere DNA-strengene. Forskerne har derfor givet netværket navnet 'Shieldin' – proteinskjoldet.

Forskningsresultatet giver desuden et nyt indblik i, hvordan BRCA1-defekte tumorer kan udvikle resistens over for PARP-hæmmere. Ved at forstå disse mekanismer kan læger beslutte, hvilke patienter der kan få gavn af behandlingen, og designe nye terapier til patienter, som udvikler resistens over for de her stoffer.

"Vi har fået en ny, unik indsigt i et proteinnetværk i DNA-reparationsprocessen og identificeret et nyt 'proteinskjold', som beskytter defekte DNA-ender og derved hjælper med at reparere beskadiget DNA. Shieldin påvirker også kroppens reaktionen på behandling med PARP-hæmmere. De nye resultater kan bidrage til en beslutning om, hvilken behandling en kræftpatient skal have," siger professor Chuna Choudhary i en pressemeddelelse.

Det næste skridt vil være at få en bedre forståelse af detaljerne om proteinnetværket, særligt hvordan Shieldin beskytter DNA, og hvordan det påvirker resistens over for PARP-hæmmere.

Forskerne er også interesserede i at finde ud af, om Shieldin kan bruges som et nyt mål for et fremtidigt lægemiddel til behandling af kræft.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Medicinsk Tidsskrift

Hæmatologisk Tidsskrift

MS Tidsskrift

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Propatienter

Diagnostisk Tidsskrift