Lungekræftpatienterne fortjener langt mere opmærksomhed

- først med nyheder om medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser


Første patient har fået partikelterapi

I dag har den første patient – 57-årige Birthe Rasmussen fra Fyn – modtaget partikel-strålebehandling i Danmark for en godartet hjernetumor. 

Efter adskillige års forberedelse med byggeri af og installation af en 71 ton tung partikel-accelerator – ’cyklotronen’ – på Aarhus Universitetshospital i Skejby, modtog den første patient i dag behandling i Dansk Center for Partikelterapi. Partikel-terapi er en ny og skånsom form for strålebehandling, og de første patienter, som bliver behandlet, vil modtage behandling for godartede svulster, som ikke kan fjernes kirurgisk.

57-årige Birthe Rasmussen er den første patient, som modtager behandling i Dansk Center for Partikelterapi. Hun fik i dag lige inden pressemødet sin første behandling og skal i alt have 33 strålebehandlinger fordelt over alle ugens hverdage de næste seks en halv uge. Birthe Rasmussen er siden 2009 blevet opereret to gange for en godartet tumor i hjernen – et såkaldt meningeom, men man har ikke kunnet fjerne hele tumoren på grund af, at den ligger tæt på de store blodkar i hjernen. Birthe Rasmussen regner med hver dag at køre frem og tilbage mellem bopælen på Fyn og Aarhus Universitetshospital for at modtage sine behandlinger.

”Jeg har det fint og kan ikke mærke noget nu. Da jeg lå på lejet, kunne jeg høre nogle knald og nogle bankende lyde – lidt som fra raketterne nytårsaften, men jeg kunne ingenting mærke.”

Til spørgsmålet om, hvorvidt hun ikke var bare lidt nervøs for at være den første patient i Danmark, som modtager behandlingen, svarede en synlig berørt Birthe Rasmussen:

”Hvis ikke jeg fik den her behandling, så kunne det jo betyde, at jeg om lidt ikke er her mere, og jeg håber selvfølgelig på, at strålebehandlingerne kan få det hele væk. Desuden er det meget bedre at køre fra Fyn til Aarhus hver dag, end det er at skulle behandles i udlandet.”

For personalet udgør dagen i dag også en vigtig milepæl.

”Vi har det rigtig godt med, at vi nu har behandlet den første patient på dansk Center for Partikelterapi. Det er en stor tilfredsstillelse for os alle – både læger, stråleterapeuter, fysikere, som har arbejdet frem mod det her mål i flere år,” siger ledende overlæge på Dansk Center for Partikelterapi, Morten Høyer.

I denne og næste uge vil personalet på Dansk Center for Partikelterapi behandle flere patienter - og fra februar måned forventer personalet, at de kan begynde at behandle patienter med kræfttumorer. De første børn og unge med kræft vil således kunne modtage partikelterapi fra april.

Centeret er nationalt og målet er, at man allerede inden udgangen af 2019 vil være i stand til at behandle alle de danske patienter, der har behov for partikel-terapi. Patienter, som man hidtil har været nødsaget til at sende til behandling i USA og Sverige. I strålingsperioden vil det være muligt at bo på Aarhus Universitetshospital, og hver patient får tilknyttet en patientvejleder for at skabe tryghed i forløbet.

Behandlingen med partikelterapi vil foregå i tæt samarbejde med landets kræftcentre og de Danske Mulitidisciplinære Cancergrupper - og der vil naturligvis være lige adgang for alle uanset geografisk tilhørsforhold, idet centret er nationalt. Behandlingerne vil være tæt koblet til forskning, og målet er at udvikle og evaluere behandlingerne. Forventningen er, at Dansk Center for Partikelterapi bliver et af de førende centre i verden inden for partikel-terapi.

”Med Dansk Center for Partikelterapi får vi store muligheder for at udvikle behandling og forskning nationalt og internationalt inden for kræft-området, siger Claus Thomsen, lægefaglig direktør på Aarhus Universitetshospital.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

MS Tidsskrift

Diagnostisk Tidsskrift