Kristian Lunds blog
Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Hudceller kan omdannes til kræftbekæmpere

Hudceller kan omdannes til kræftnedbrydende stamceller, der kan bekæmpe hjernetumorer kendt som glioblastoma.

Det viser forsøg fra University of North Carolina i Chapel Hill, der for første gang i mere end 30 år, giver håb om en ny og mere effektiv behandling af sygdommen.

Teknikken bygger på den nyeste version af en Nobelpris-vindende teknologi fra 2007, hvor det lykkedes forskerne at omdanne hudceller til embryonal-lignende stamceller.

Overlevelsesraten over to år for en patient med en glioblastoma er 30 procent, fordi det er så svært at behandle. Selv hvis en kirurg fjerner det meste af tumoren, er det næsten umuligt at få elimineret de invasive, cancerøse slyngtråde der spreder sig dybere ind i hjernen og uundgåeligt får tumoren til at vokse igen. De fleste patienter dør inden for halvandet år efter deres diagnose.

Med den ny personlige behandling for glioblastoma er målet også at få ram på kræft slyngtrådene for effektivt at dræbe glioblastoma.

De nye forsøg har vist, at det er muligt at omprogrammere fibroblaster hudceller - der producerer kollagen og bindevæv - til inducerede neurale stamceller. Museforsøg viste, at disse neurale stamceller har en medfødt evne til at bevæge sig rundt i hele hjernen og dræbe eventuelle resterende kræftceller. Forskerne konstaterede også, at disse stamceller kan manipuleres til at producere et tumor-dræbende protein, der tilføjer endnu et slag til kræft.

Afhængigt af typen af tumor øgede forskerne overlevelsestiden for musene 160-220 procent. Næste skridt vil fokusere på menneskelige stamceller og at teste mere effektiv kræftmedicin, der kan indføres i de tumor-jagende neurale stamceller.

"Vores arbejde repræsenterer den nyeste udvikling i stamcelle teknologi, der vandt Nobelprisen i 2012," siger Shawn Hingtgen, der er lektor ved UNC Eshelman School of Pharmacy og chefforsker på undersøgelsen, der er offentliggjort i Nature Communications.

"Vi ønskede at finde ud af, om disse inducerede neurale stamceller ville låse sig fast på kræftceller, og om de kunne bruges til at levere kræftmedicin. Det er første gang denne direkte omprogrammeringsteknologi er blevet anvendt til behandling af kræft."

Hingtgens arbejder også i øjeblikket på at forbedre stamcellernes udholdenhed i forbindelse med kirurgi. Forskerne opdagede, at stamcellerne har brug for en fysisk matrix for at støtte og organisere dem, så de vil overleve længe nok til at opsøge de ondartede slyngtråde.

"Uden en sådan struktur bevæger stamcellerne sig for hurtigt omkring til at gøre noget godt," siger Hingtgen, der i undersøgelsen har tilsat stamcellerne til et FDA-godkendt fibrintætningsmiddel, der er almindeligt anvendt som kirurgisk lim. Denne fysiske matrix skaber tredoblet opbevaring af stamcellerne i de kirurgiske rum, hvilket giver yderligere støtte til anvendeligheden og styrken af teknikken.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

MS Tidsskrift