BRAF/MEK-hæmmere måske effektivt mod papillær craniopharyngioma
ASCO: BRAF/MEK-hæmmere kan tilsyneladende bruges i behandling af hjernetumorer af typen papillær craniopharyngioma.
Det antyder resultater fra det amerikanske fase II-studiet Alliance A071601, der netop er fremlagt (abstrakt #2000) på årets virtuelle kræftkongres ASCO.
Papillær craniopharyngioma er en sjælden hjernetumor langs hypofyse-hypothalamusaksen, der kan udløse svær hovedpine, balanceproblemer, synsproblemer og kvalme, og hvor de eneste aktuelle behandlingsmuligheder er kirurgi og stråling, som kan give patienter skader for livet.
Da en genetisk analyse af craniopharyngioma publiceret i Nature tilbage i 2014 afslørede, at 95 procent af denne type hjernetumorer har BRAF V600E-mutationer, fandt det amerikanske forskerhold det oplagt at undersøge, om BRAF/MEK-hæmmere - vemurafenib / cobimetinib - har en signifikant effekt på tidligere ubehandlet papillær craniopharyngioma.
Det viste sig, at samtlige forsøgsdeltagere, der fik mindst én af det fastsatte antal behandlingsrunder med vemurafenib/cobimetinib, opnåede et objektivt respons. Studiet inkluderede kun patienter, der ikke tidligere havde fået behandling for papillær craniopharyngioma, hvis celler viste sig at have BRAF mutationer. Disse patienter blev behandlet med oral vemurafenib/cobimetinib i cykler af 28 dage. Undervejs blev patienterne scannet for at se, om behandlingen havde nogen effekt på tumorens volumen. Alt over en 20 procents reduktion af volumen blev accepteret som et partielt respons.
Studiedesignet - der var et enkeltarmet, to-trins fase II-forsøg - blev vurderet til at have 89 procents sandsynlighed for at kunne detektere en reel responsrate på mindst 30 procent. Forskerne havde på forhånd fastsat, at mindst tre forsøgsdeltagere skulle opnå klare reduktioner af kræfttumorernes volumen, for at de kunne betegne studiets udfald som ‘et lovende resultat’.
Baseret på de opstillede responskriterier, viste det sig, at 14 ud af 15 patienter med tilgængelige data for tumorens volumen opnåede behandlingsrespons - vurderet ved centralt review (det vil sige uafhængig vurdering foretaget af repræsentant fra de regulatoriske myndigheder ) - mens 15 ud af 16 opnåede det ud fra lokalt review (forskergruppens egen vurdering).
Den mediane reduktion af tumor var 83 procent, hvilket er højt set i lyset af, at det mindst skulle være på 52 procent. 12 patienter blev vurderet til at have bivirkninger af grad 3, mens to udviklede bivirkninger af grad 4. Tre patienter afbrød forløbet på grund af bivirkninger - én af dem efter blot to dages behandling.