Forskere finder potentielt terapeutisk mål for forhindring af hjernemetastaser
Proteinet UBE2C er forbundet med spredning af kræftceller i centralnervesystemet og kan være et potentielt terapeutisk mål for at forhindre hjernemetastaser. Det viser en ny undersøgelse, som konkluderer, at høje niveauer af UBE2C er forbundet med dårligere sygdomsprognose.
I studiet, som er publiceret i Neuro-Oncology Advances, har en tysk-portugisisk forskergruppe analyseret den generelle genekspression i hjernemetastaseprøver fra 30 patienter med kræft med oprindelse i forskellige organer. Forskerne undersøgte, hvilke gener der var til stede på højere niveauer i hjernemetastaser. Blandt de fem mest lovende gener identificerede de det gen, der stammer fra proteinet UBE2C, som er involveret i cellecyklus. For at bekræfte den kliniske relevans af deres fund, analyserede forskerne en større gruppe patienter med hjernemetastaser (89 patienter med forskellige typer kræft), og fandt ud af, at høje niveauer af UBE2C er forbundet med en dårligere prognose.
I musemodeller fandt forskerne ud af, at høje niveauer af UBE2C øger spredningen af tumorceller i centralnervesystemet, hvilket gør sygdommen mere aggressiv og svær at behandle. Med det mål at finde terapeutiske mål, der kunne bruges i klinikken, forsøgte forskerholdet at identificere forbindelser, der er i stand til at modulere UBE2C-niveauer. De testede 650 lægemidler, der er godkendt af de amerikanske lægemiddelmyndigheder (FDA) eller er brugt i fase III- eller IV-studier. Forskerne identificerede en lille molekylehæmmer, der sænker UBE2C-niveauer og forhindrer spredning af tumorceller i centralnervesystemet, når det administreres på et tidligt stadium af sygdommen.
Hjernemetastaser er hovedårsag til sygelighed og dødelighed i forbindelse med kræft. Prognosen er især negativ, når tumorceller spredes langs centralnervesystemet, hvilket gør sygdommen mere aggressiv og svær at reagere på nuværende behandlinger. Derfor er der et presserende behov for at udvikle nye behandlinger, understreger forskerne bag studiet.