Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin


”Hun bliver sendt til mig i Klinikken for Børnekræftscreening, og vi foretager en helkrops MR-skanning. Qua hendes genetik ved jeg, at der er høj risiko for en ondartet tumor i for eksempel hjernen, så genetikeren i mig blev ikke overrasket over at finde en tumor, men alt andet i mig kunne ikke tro mine egne øjne. Hvordan kunne en ung, rask pige – så sprudlende af liv – have sådan en tumor i sin hjerne?” siger Ulrik Stoltze.

Ny screeningsmetode finder hjernekræft hos teenager uden symptomer

En 15-årig pige uden symptomer er som den første blevet diagnosticeret med tidlig hjernekræft ved hjælp af en ny banebrydende screeningsmetode. Pigen fik konstateret hjernekræft på Rigshospitalets Klinik for Børnekræftscreening, som er etableret gennem forskningsprojektet STAGING.

STAGING er det første projekt i verden, hvor alle patienter på landsplan bliver tilbudt genetisk udredning med henblik på at identificere specifikke gener eller genmutation, der kan disponere til kræft. Med udgangspunkt i data fra STAGING-projektet har Ulrik Stoltze sammen med forskere på Statens Serum Institut, Kræftens Bekæmpelse og Københavns Universitet vist, at man kan gå tilbage til børns hælblodprøve og finde de medfødte genforandringer, der senere gav dem kræft.

Den 15-årige pige var i gang med at blive udredt for noget andet, da man opdagede, at hun havde en sjælden medfødt fejl i genet TP53, kaldet Li-Fraumeni syndrom. Genforandringen betyder, at hun har 100 gange øget risiko for at udvikle kræft som barn.

Pigen var helt uden symptomer på hjernekræft, da hun blev sendt til Klinik for Børnekræftscreening, fortæller en af hovedkræfterne bag den nye screeningsmetode Ulrik Stoltze, der forsker i genetik og børnekræft på Rigshospitalet.

”Hun bliver sendt til mig i Klinikken for Børnekræftscreening, og vi foretager en helkrops MR-skanning. Qua hendes genetik ved jeg, at der er høj risiko for en ondartet tumor i for eksempel hjernen, så genetikeren i mig blev ikke overrasket over at finde en tumor, men alt andet i mig kunne ikke tro mine egne øjne. Hvordan kunne en ung, rask pige – så sprudlende af liv – have sådan en tumor i sin hjerne?” siger Ulrik Stoltze i en pressemeddelelse.

Li-Fraumeni syndrom kan man ikke se klinisk på nogen anden måde end, at man får kræft. Man har ikke nødvendigvis familiemedlemmer med kræft, fordi den forårsagende TP53-genforandring kan være nyopstået. Den eneste måde at opdage Li-Fraumeni syndrom, inden kræft opstår, er ved at kortlægge DNA-koden i TP53 genet. 

At den 15-årige pige fik kortlagt sit TP53-gen og dermed kunne henvises til screening, har forbedret hendes forudsætninger for behandling og prognose. Tumorer som hendes kan gå fra grad 3 til den værste grad 4, før der opstår symptomer. Den 15-årige pige er lige nu kræftfri, men er i et behandlingsforløb og vil blive fulgt med skanninger.

Cirka hvert tiende barn, der får kræft, har en medfødt genforandring, som delvist kan forudsige, hvilken type kræft børnene udvikler, og hvornår det sker, STAGING-projektet har dannet baggrund for projektet PREDiSPOSED, der screener for medfødte mutationer, der øger risikoen for børnekræft. Visionen er på sigt at kunne screene alle nyfødte for alvorlige genetiske sygdomme, herunder kræft i barndommen, som en del af det nationale screeningsprogram for nyfødte (”hælprøven”). Hvilke tilstande man skal screene for i fremtiden, er en beslutning der er videnskabelig, politisk og etisk, understreger Ulrik Stoltze. 

Projekterne ledes af professor Kjeld Schmiegelow fra Rigshospitalet, og Børnecancerfonden har samlet støttet projekterne med mere end 16 mio. kr.

 

Kultur

KULTUR-TEMPERATUR: Anette Ellegaard har tidligere arbejdet mange år som læge i psykiatrien. Under pseudonym skriver hun i dag krimier, hvor en læge har hovedrollen. Den seneste krimi er netop udkommet.

STREAMNING: Push er godt hverdagsdrama med gode skuespil og stærke karakterer i de ledende roller, men også parrene med alle deres herlige særheder er skønne at følge.

TEATER: Stykket ’Hold så kæft Lars!’ er et forsøg på at gøre os klogere på psykisk sygdom og skabe dialog om de forhold, man møder i samfundet og sygehusvæsenet som psykisk syg. Stykket er en komisk tragedie om en ung, selvmordstruet kvindes depression og hendes kærlighedsaffære med en mand, der bare gerne vil redde hende. Det lykkes ikke.

TV: DR Kontants undersøgelse af hvordan ikke-overvægtige danskere i stigende grad får udskrevet Wegovy rejser en række vigtige spørgsmål om ansvar, etik og sundhedsrisici, når såvel tykke som tynde og raske som syge kan lyve sig frem til en recept online – heriblandt også mennesker med anoreksi.

KULTUR-TEMPERATUR: Overlæge Kristoffer Marså har for nylig kaldt til debat om medmenneskelighed i sundhedsvæsenet efter at have opsagt sin overlægestilling. Han har også netop i en svær stund oplevet, hvordan et stykke klassisk strygermusik kan skabe samhørighed.

MUSIK: En undersøgelse fra Aarhus Universitet viser, at ældre mennesker er i stand til at huske musikstykker lige så godt som unge, fordi de ældres hjerner formår at kompensere for aldersrelaterede forandringer.

TV: DR satser i disse dage på oplysning og underholdning om demenssygdomme på alle platforme. Heriblandt også med en fuldstændig vidunderlig og inspirerende TV-serie om 17 mennesker med demens, der på kun otte uger skal synge sig frem til sammen at afholde stor koncert i DR’s koncertsal.

DOKUMENTAR: Anne-Grethe Bjarup Riis, skuespiller og filminstruktør, har skabt en række dybt personlige dokumentarprogrammer om sin søns kræftforløb med et klart formål: At give læger, skoler og andre fagfolk, der arbejder med alvorligt syge børn, konkrete værktøjer til at forbedre forholdene for børnene og deres familier. Serien er en nødvendig, men barsk opfordring til handling.

UDSTILLING: Tiderne mødes i Nikolaj Kunsthal i København, hvor Katrine Ærtebjerg fra 30. august er aktuel med udstillingen ’En sky er en pige er en dreng er en kat’, hvor hendes malerier udstilles sammen med værker af den danske kunster Ovartaci, der døde i 1985. Temaer - identitet, køn og eksistens - knytter de to kunstnere og forankrer den flydende identitet i historien.

KULTUR-TEMPERATUR: Troels Krarup Hansen, administrerende direktør for Steno Diabetes Center Aarhus, er ikke blot vældig glad for at lave musikquiz for kolleger og medarbejdere. Han har også tilbage i 1980’erne spillet keyboard i bandet Uh Babe, der vandt en andenplads i en aarhusiansk talentkonkurrence.