Når Magnus Heunicke siger vores - så mener han regeringens

- først med nyheder om medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Neoadjuverende immunterapi har bedst effekt på malignt melanom

ESMO: Neoadjuverende behandling af stadie III malignt melanom med ipilimumab og nivolumab giver bedre resultater end adjuverende behandling.

Det viser data fra et mindre fase 2-studie, OpACIN, der lørdag blev fremlagt (Abstrakt 1313PD) på ESMO-kongressen i Barcelona.

Tidlige resultater fra OpACIN blev fremlagt på sidste års ESMO og på ASCO, men nu har det internationale forskerhold bag studiet data fra en treårig opfølgning, som antyder, at en neoadjuverende kombinationsbehandling med både ipilimumab og nivolumab kan resultere i længevarige responser.

Forskerholdet bag OpACIN randomiserede patienter til at modtage IPI tre mg/kg og NIVO et mg/kg, enten adjuverende á fire behandlinger eller to behandlinger neoadjuerende og to adjuverende. Patologisk respons blev defineret som <50 procent levedygtige tumorceller, vurderet af en ”blindet” patolog. 

Resultaterne viste, at:

  • Efter en median opfølgning på 36,7 måneder var ingen af ​​de responderende syv patienter (ud af ni) i den neoadjuverende arm i recidiv.
  • De to ikke-responderende patienter i den neoadjuverende arm fik recidiv indenfor tre år, hvor det er fire (ud af 10) patienter med recidiv i den adjuverende arm.

Alle endepunkter er beskrivende, da undersøgelsen ikke nåede statistisk kraft til at sammenligne begge arme, konkluderer forskerne. 

”Der er tale om små patientgrupper, men resultatet er lovende og denne strategi fortjener at blive undersøgt i et større prospektiv kohorte,” siger Marco Donia, afdelingslæge, ph.d. og klinisk lektor i onkologi ved Københavns Universitet. Han har ikke selv bidraget til OpACIN-undersøgelsen.  

OpACIN-forskere opfordrer til opstart af fase 3-studie

I en videreudbygning af studiet (abstract LBA75) finder forskerholdet bag OpACIN, at vedvarende tilbagefaldsfri overlevelse kan opnås med bare to neoadjuverende behandlingscyklusser med ipilimumab og nivolumab uden yderligere adjuverende behandling. Konklusionen baserer de på en 18-måneders opfølgning.

Konklusionen fra forskerholdet er, at to neoadjuverende cyklusser IPI1 plus NIVO3 bør testes i et randomiseret fase III-studie, hvor det sættes op mod adjuverende behandling.

Derudover bemærker forskerne på baggrund af data, at TMB- og IFN-y-signaturer muligvis kan tjene som baseline-markører, som identificerer de patienter, der drager fordel af den neoadjuverende behandling med ipilimumab og nivolumab. Patologisk respons er dog stadig den stærkeste markør for tilbagefaldsfri overlevelse, viser deres data.

Professor vil iværksætte risikobaseret mammografiscreening

Det danske mammografiscreeningsprogram bør retænkes, mener dansk kræftlæge. I stedet for systematisk at screene alle kvinder mellem 50 og 69 år, bør mammografierne baseres på risikovurdering. Han har været med til at udviklet et IT-værktøj til at gøre det.  

Læs mere ...

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

MS Tidsskrift

Diagnostisk Tidsskrift