Når Magnus Heunicke siger vores - så mener han regeringens

- først med nyheder om medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser


Inge Marie Svane om IMMUNED-resultater: Enormt flotte

ESMO: Adjuverende behandling med en kombination af Opdivo (nivolumab) og Yervoy (ipilimumab) giver en markant nedsat risiko for tilbagefald hos patienter med metastatisk modermærkekræft uden tegn på sygdom.

Det viser resultater fra det randomiserede fase II-studie IMMUNED, som blev præsenteret (Abstrakt LBA67) på årets ESMO-kongres i Barcelona.

Professor Inge Marie Svane, som er leder af Nationalt Center for Cancer Immunterapi (CCIT-DK) mener, at resultaterne fra IMMUNED er ”enormt flotte”.

”Det er en markant andel af patienterne, de har reddet fra tilbagefald. Det er en behandling med mange bivirkninger, men man ved, at uden behandling får stort set alle tilbagefald. Så det er helt klart det værd, når man kan gå ind og beskytte dem så godt. I Danmark har vi allerede talt om, at det ville være godt at kunne tilbyde kombinationen hos denne gruppe,” siger Inge Marie Svane.

I IMMUNED blev 167 patienter med metastatisk modermærkekræft, som havde gennemgået operation eller strålebehandling, randomiseret til enten Opdivo plus Yervoy, Opdivo alene eller placebo. 162 patienter modtog mindst en infusion. Efter en gennemsnitlig opfølgning på 28,4 måneder var den tilbagefaldsfri overlevelse (RFS) signifikant længere for både Opdivo sammenlignet med placebo (HR 0,56, 95 procent Cl 0,36 til 0,88) og for Opdivo plus Yervoy sammenlignet med placebo (HR 0,23, 95 procent Cl, 0,13 til 0,41). 70 procent af patienterne, der havde fået kombinationsbehandlingen, havde ikke fået tilbagefald, mens det gjaldt 42 procent i Opdivo-gruppen og 14 procent i kontrolgruppen. Normalt vil 85 procent af disse patienter få tilbagefald inden for to år.

Særligt godt gik det hos de patienter, som var BRAF-muterede. Her var 87 procent uden tilbagefald efter to år.

Bivirkningsbyrden bør vægtes

Behandlingsrelaterede bivirkninger af grad 3/4 blev rapporteret hos 71 procent af patienterne, der fik kombinationsbehandlingen, og 27 procent i Opdivo-gruppen. Behandlingsrelaterede bivirkninger førte til behandlingsstop hos 62 procent i kombinationsbehandlings-gruppen, 13 procent i Opdivo-gruppen og to procent i placebogruppen. Der var ingen behandlingsrelaterede dødsfald.

Den høje bivirkningsbyrde er noget, Inge Marie Svane også mener, bør vægte i den virkelige verden, hvor man i knapt et år har givet adjuverende behandling med Opdivo til de patienter, har haft lokal spredning til lymfeknuder eller som har fået tilbagefald i form af enkeltstående metastaser, der kan fjernes.

”I Herlev har vi efterhånden behandlet over 100 patienter med adjuverende immunterapi, siden behandlingen blev godkendt for knapt et år siden. Vi kan se, at der er mange patienter. Det er patienter, som i virkeligheden er raske og går på arbejde, som vi påfører nogle bivirkninger, der kan påvirke deres livskvalitet. Nogle af de bivirkninger bliver kroniske, f.eks. problemer med skjoldbruskkirtlen, som kan betyde, at de skal have erstatningshormon resten af deres liv. Så bivirkningerne skal bestemt vejes op med gevinsten,” siger Inge Marie Svane.

I øjeblikket kører det store fase III-studie CheckMate915, som vil sætte den afgørende trumf på, om den adjuverende kombinationsbehandling skal indføres som standardbehandling. Inge Marie Svane mener dog, at man allerede nu, ud fra de nuværende resultater, vil overveje kombinationsbehandlingen hos enkeltstående patienter, hvor man vurderer, at der er særlig stor risiko for tilbagefald.

I Nationalt Center for Cancer Immun Terapi (CCIT-DK) starter man snart et studie op, hvor Opdivo skal gives til patienter, som endnu ikke har haft spredning til lymfeknuderne, men som har nogle dårlige prognostiske tegn i deres primære tumor.

”Her giver vi det endnu tidligere og til en endnu større patientgruppe. Det er en gruppe, som faktisk har lige så stor risiko for tilbagefald, som nogle af dem, der har spredning til lymfeknuderne,” siger Inge Marie Svane.

Professor vil iværksætte risikobaseret mammografiscreening

Det danske mammografiscreeningsprogram bør retænkes, mener dansk kræftlæge. I stedet for systematisk at screene alle kvinder mellem 50 og 69 år, bør mammografierne baseres på risikovurdering. Han har været med til at udviklet et IT-værktøj til at gøre det.  

Læs mere ...

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

MS Tidsskrift

Diagnostisk Tidsskrift