Hudlæge modtager 1 mio. kr. til forskning i hurtig diagnostik af modermærkekræft

Overlæge og klinisk forskningslektor på hudafdelingen på Bispebjerg Hospital Mette Mogensen modtager 1 mio. kr. kr. fra NEYE Fonden til forskning i ny, hurtig diagnostik af modermærkekræft.

Når det skal afgøres, om en person har modermærkekræft, kræver det normalt en vævsprøve i huden, som skal undersøges i et laboratorie. Det er en tidskrævende proces for alle parter. Mette Mogensens forskning handler om at scanne huden og finde en nemmere, mere patientvenlig måde at undersøge og vurdere modermærker på.

Scannere bringes sammen

"Med dette projekt kan diagnosen nemmere stilles med det samme ude ved patienten, da vi som de eneste i Danmark råder over to typer banebrydende scanningsapparatur til brug på huden: et reflektans konfokalt mikroskop og en fotoakustisk scanner," siger Mette Mogensen i en pressemeddelelse.

De to avancerede scannere bringes sammen i Mette Mogensens forskningsprojekt, for på den måde at opnå endnu mere detaljeret information fra huden, imens man har patienten siddende foran sig.

Når huden scannes, ser man celleforandringer, ændrede blodkar i 3D, indhold af pigment og fedtstof i huden. Og som noget nyt suppleres scanningerne med overfladiske celleprøver fra det suspekte modermærke med almindeligt klisterbånd, såkaldt tape-stripping.