Muligt gennembrud for forebyggende immunterapi
”Hvis dataene falder positivt ud, kan det have den store konsekvens, at vi begynder at bruge immunterapi forebyggende," mener professor Inge Marie Svane, centerleder på Herlev Hospital.
ESMO 2016: Årets ESMO-kongres kan byde på et gennembrud for immunterapeutisk behandling af modermærkekræft.
På Presidential Symposium 1, lørdag kl. 16.30, præsenteres overlevelsesdata på det første studie, hvor man har brugt ipilimumab (Yervoy) forebyggende på patienter med modermærkekræft (LBA2_PR)
De data kan ende med at ændre behandlingen, fortæller leder af Center for Cancer Immune Therapy (CCIT), Herlev Hospital, professor Inge Marie Svane.
”Hvis dataene falder positivt ud, kan det have den store konsekvens, at vi begynder at bruge immunterapi forebyggende. USA har godkendt ipilimumab som forebyggende behandling, men det er på baggrund af udsat tid til recidiv. Der har endnu ikke været præsenteret overlevelsesdata. Hvis dataene er positive, vil jeg tro, at der bliver søgt om godkendelse i Europa, og så har vi vores første godkendte immunterapi i den forebyggende situation. Det vil være et gennembrud,” siger hun.
Inge Marie Svane har siddet i den videnskabelige komité, som har planlagt de sessioner på årets ESMO-møde, der handler om immunterapi. Hun har været medlem af komitéen i et par år, og næste år skal hun lede den.
Udover at pege på studiet vedrørende forebyggende brug af ipilimumab har komitéen udvalgt en række abstracts, som skal diskuteres på såkaldte poster discussions. De studier handler blandt andet om at finde nye former for immunterapi og kombinere dem med de eksisterende, fortæller Inge Marie Svane:
”Der er f.eks. flere studier, der handler om onkolytisk virus, som er et nyt princip, der måske kan give god mening sammen med de kendte check point inhibitors, fordi de kan starte en immunreaktion lokalt i en metastase. Hvis der mangler udtryk af kræftproteiner, kan en onkolytisk virus dermed være med til at drive immunsystemets reaktion i gang.”
Andre poster discussions handler om nye immunregulerende antistoffer.
”Udover ipilimumab, nivolumab og pembrolizumab er der kommet data på nogle af de nye targets, der er på vej, og det er rigtig spændende. Flere af de nye stoffer er allerede i klinisk testning, f.eks. starter vi lige nu et studie op, hvor vi kombinerer pembrolizumab (Keytruda) med en hæmmer af IDO, som er et immunhæmmende enzym. På den måde prøver vi at angribe kræften fra flere vinkler. Det vil være det, der kommer til at ske de næste par år; at man prøver alle mulige nye targets og kombinationer af,” siger Inge Marie Svane.
Skal ikke gentage ASCO
Inge Marie Svane skal selv lede en Proffered Paper session, ’Immunotherapy of cancer’ fredag kl. 16, hvor hun skal kommentere på to af de i alt fire oplæg om immunterapi. Det ene studie præsenterer nye data for CD19-CAR-celler til behandling af leukæmi, mens det andet har kigget på mutationsbyrde i forhold til effekt af sekventiel behandling med nivolumab og ipilimumab.
På sessionen præsenteres også data vedrørende immunterapi i hovedhalskræft, som er et af de nye sygdomsområder, som lige nu står over for at tage immunterapi i brug.
Udover de orale præsentationer og poster discussions byder dette års ESMO-møde på en del uddannelsessessioner omhandlende immunterapi, f.eks. hvordan man håndterer immunterapi, hvordan man vælger de rigtige patienter, hvilke behandlinger man skal vælge først, og hvad der er af særlige problemstillinger, hvis patienten har spredning til hjernen.
Det er vigtigt, at ESMO ikke bare bliver en gentagelse af de amerikanske kræftlægers årskongres, ASCO, mener Inge Marie Svane:
”Vi skal ikke bare gentage ASCO. Nogle gange bliver der indsendt abstracts, hvor der lige er opdateret lidt på bivirkninger eller andre data, men egentlig sender de det samme studie som lige har været på ASCO. ESMO skal ikke have den rolle, at vi kun følger lidt op på data, som allerede er fremlagt på ASCO. Vi vil have nye ting. Derfor har vi nogle gange valgt noget fra, som store kanoner har sendt ind, men fordi det allerede har været præsenteret, må det få en poster. Ellers er det ikke så interessant for folk at deltage i ESMO.”