Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin

Imfinzi plus kemo i første linje øger overlevelsen ved småcellet lungekræft

WCLC: At tilføje immunterapi i form af Imfinzi (durvalumab) til kemoterapi forbedrer den samlede overlevelse hos patienter med metastatisk småcellet lungekræft (SCLC) med knapt tre måneder.

Det viser data fra CASPIAN-studiet, der blev præsenteret (Abstrakt PL02.11) på WCLC’s Presidential Symposium i morges.

Overlæge Jon Lykkegaard Andersen fra Onkologisk Afdeling på Herlev og Gentofte Hospital glæder sig over de positive resultater på et område, hvor der er langt mellem fremskridtene, men påpeger, at den relativt beskedne overlevelsesgevinst måske ikke er nok til at få lægemidlet indført i Danmark, hvor et forsigtigt bud fra Jon Lykkegaard Andersen er, at behandlingen koster 30.000-40.000 kr. per patient per måned.

”Det er for tidligt at sige, om resultaterne får en stor betydning. Jeg savner at få identificeret præcis, hvilke af patienterne der har gavn af behandlingen. Der er ikke noget ved bivirkningsprofilen, som gør mig bekymret, men spørgsmålet er, om overlevelsesgevinsten er stor nok til at retfærdiggøre, at vi tager det i brug – også ud fra hvad det koster. Det er også et spørgsmål om, hvor man er, når man får de her 2,7 måneder foræret. Er man måske på hospice eller på plejehjem,” siger Jon Lykkegaard Andersen og tilføjer:

”Omvendt er småcellet lungekræft en supersvær del af lungekræft at behandle, og vi har kæmpet i mange år for at få en bedre behandling for de her patienter, som har en meget dårlig prognose. Derfor er det positivt, at man kan øge overlevelsen – men det er små skridt, man tager på det her område.”

I CASPIAN-forsøget randomiserede et internationalt forskerteam 537 tidligere ubehandlede patienter med metastatisk SCLC til at modtage enten Imfinzi plus fire cykler etoposid-platinkemoterapi (EP), Imfinzi plus tremelimumab plus EP i fire cykler eller op til seks cykler af EP alene. Data præsenteret på WLCC vedrørte Imfinzi-armen sammenlignet med kontrolbehandlingen.

Resultaterne viser, at patienter i immunterapi-armen opnåede en gennemsnitlig medianoverlevelse på 13 måneder sammenlignet med 10,3 måneder for dem, der fik EP. 33,9 procent af de patienter, der modtog Imfinzi, var i live efter 18 måneder sammenlignet med 24,7 procent i kontrolarmen.

De rette patienter skal identificeres

Jon Lykkegaard Andersen påpeger, at det nu er nødvendigt at få klarlagt, hvilke patienter som har gavn af behandlingen, og hvem der ikke har.

”Næste skridt er, at vi får en længere opfølgning for, at man kan finde ud af, om det er en gruppe, som slår ud på overlevelseskuren og har særlig gavn af behandlingen. Det bliver vi forhåbentlig klogere på, når der er gået noget tid. Det, vi har fået svar på nu, er, at der er noget aktivitet, og at det øger overlevelsen lidt at bruge immunterapi til den her gruppe. Men i Danmark kommer det til at handle om, hvorvidt man vil betale for det,” siger han og tilføjer:

”Jeg tror, at Medicinrådet vil synes, at den effekt nok vil være i underkanten – uden at jeg selvfølgelig ved det.”

SCLC tegner sig for cirka 15 procent af alle tilfælde af lungekræft, og størstedelen af ​​patienterne (70 procent) diagnosticeres i et sent stadium, hvilket ofte indebærer en dårlig prognose. Den gennemsnitlige overlevelsestid efter diagnose for patienter med metastatisk SCLC er 10 måneder.

SCLC adskiller sig fra andre lungekræftundertyper på grund af dens aggressive natur, hurtige vækst og tidlige udvikling af metastatisk sygdom, og udfordringen med SCLC er, i modsætning til NSCLC, at man endndu ikke har opnået et reelt gennembrud for patientgruppen.

”Vi har troet, at SCLC var en oplagt mulighed for immunterapi, fordi det er en rigtig ’beskidt’ tumor, hvor 98 procent af patienterne ryger eller har røget. Men de resultater, der har været indtil nu, har ikke været særligt overbevisende. Og det ser ikke ud til, at responsens er relateret til PD-L1 eller tumormutationsbyrde. Småcellet lungekræft er bare en sværere nød at knække end ikke-småcellet,” siger Jon Lykkegaard Andersen.

En anden immunterapi, Tecentriq (atezolizumab), i kombination med kemoterapi er netop blevet godkendt af Europa-Kommissionen som førstelinjebehandling af voksne med omfattende metastatisk småcellet lungecancer (ES-SCLC).

Godkendelsen er baseret på resultater fra fase III-studiet IMpower133, som viste, at Tecentriq tilføjet til kemoterapi øgede overlevelsen med to måneder. Den Tecentriq-baserede kombination reducerede også signifikant risikoen for forværring af sygdom eller død sammenlignet med kemoterapi alene.

Kultur