- først med nyheder om medicin

Adjuverende Tagrisso mindsker risiko for tilbagefald markant ved ikke-småcellet lungekræft

ASCO: Behandling med Tagrisso (osimertinib) efter komplet tumorresektion mindsker risikoen for tilbagefald med over 80 procent hos personer med tidlige stadier af ikke-småcellet lungekræft og EGFR-mutationer, viser fase 3-studiet ADAURA.  

Resultaterne med osimertinib, der er en såkaldt tyrosin kinase hæmmer (TKI),er fremlagt (abstrakt LBA5) under plenary session søndag 31. maj på ASCO 2020. 

“Forbedringen af sygdomsfri overlevelse, der blev set i denne undersøgelse, understøtter stærkt brugen af denne målrettede terapi i den tidligere sygdomsfase, hvor der er en betydelig risiko for tilbagefald på trods af kirurgisk behandling og kemoterapi,” udtaler ASCO’s Chief Medical Officer og vicedirektør, Richard L. Schilsky i en artikel på ASCO’s hjemmeside.

Markant risikoreduktion i de tidlige stadier

Der indgik 682 patienter med primær ikke-planocellulær stadie IB / II / IIIA ikke-småcellet lungekræft (NSCLC) og EGFR-mutation.

Resultaterne viste, at: 

  • Patienter med stadie II-IIIA havde 83 procent mindre risiko for sygdomstilbagefald eller død.
  • Sygdomsfri overlevelse efter 2 år var 90 procent med osimertinib sammenlignet med 44 procent med placebo hos patienter med fase II-IIIA NSCLC med en EGFR-mutation.
  • I den samlede population (trin IB-IIIA) reducerede behandling med osimertinib risikoen for sygdomsforekomst eller død med 79% sammenlignet med placebo.
  • Sygdomsfri overlevelse efter 2 år var 89% med osimertinib sammenlignet med 53% med placebo. Den samlede overlevelse, et sekundært slutpunkt, var umodent på tidspunktet for dataanalyse. 

Grundlag for en praksisændring

Forskerne, der står bag studiet, vurderer, at resultaterne kan blive grundlag for en praksisændring, så denne patientgruppe fremover skal behandles med olimertinib i et tidligere sygdomsstadie.

”Dette studie er en home-run. Resultaterne har overskredet vores forventninger. Det er et vigtigt fremskridt at se en målrettet terapi, der signifikant forsinker tilbagefald efter operation hos patienter med ikke-småcellet lungekræft. Vi kan nu behandle patienter tidligere,”siger hovedforfatter Roy S. Herbst, ph.d., læge og leder af medicinsk onkologi ved Yale Cancer Center og Smilow Cancer Hospital og Associated Cancer Center Director for Translational Research ved Yale Cancer Center.