Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin

God effekt af stereotaktisk strålebehandling ved ikke-småcellet lungekræft

Standardbehandling og stereotaktisk strålebehandling rettet mod metastaser ved ikke-småcellet lungekræft har betydelig større effekt målt på overlevelse end standardbehandlingen alene, indikerer et mindre fase III-studie.

Studiet, der blev fremlagt på det virtuelle ASCO 2020 (abstrakt #9508), er lavet på 133 patienter med metastatisk ikke-småcellet lungekræft med EGFR-mutation, der ikke tidligere er blevet behandlet.

Effekten af lokal stråleterapi mod oligometastatisk ikke-småcellet lungekræft er underbelyst, og det har været forfatterholdets bevæggrund for at sætte forsøget op, skriver de.

Deltagerne i studiet blev randomiseret til enten at modtage førstelinje-tyrosinkinaseinhibitor-behandling (TKI) alene, eller stereotaktisk strålebehandling mod alle sygdomssteder kombineret med TKI-behandling. 

Umiddelbar effekt på overlevelse

Resultaterne viser, at stereotaktisk stråling mod metastaserne kombineret med TKI-behandling øger progressionsfri og samlet overlevelse signifikant.

Ved en median opfølgning på 19,6 måneder (IQR 9,4 - 41,0) viste resultatet, at: 

  • median progressionsfri overlevelse for TKI-behandlingen alene var 12,5 måneder, og 20, 2 måneder for TKI- og stereotaktisk strålebehandling (HR 0,6188 [95% Cl 0,3949-0,9697], lograngering P <0,001).
  • Den samlede medianoverlevelse i TKI alene-armen var 17,40 måneder, og 25,5 måneder for TKI- og stereotaktisk strålebehandling (HR 0,6824 [95% Cl 0 4654-1,001], log rank P <0,001). 
  • Bivirkninger var ens mellem grupper, uden grad fem eller dødsfald på grund af behandling.

Undersøgelsen rejser en række spørgsmål, vurderer Morten Hiul Suppli, afdelingslæge på Onkologisk Afdeling ved Rigshospitalet.

”Jeg vil gerne se lidt flere detaljer til studiets design, før jeg tager stilling til, hvad resultaterne her betyder. Forskerne har for eksempel valgt at behandle ved samlet lavere dosis, målt i Gray, end sædvanligvis ved stereotaktisk stråleterapi, uden en større forklaring. Spørgsmålet er, hvordan ser det ud, hvis man øger til højere dosis? Hvordan vil bivirkningsprofilen og effekten så se ud?” siger Morten Hiul Suppli. Han har ikke selv bidraget til studiet. 

På trods af at studiet er mindre af størrelse og har nogle mangler, er der grund til at interessere sig for stereotaktisk strålebehandling i kombination med TKI-behandling. 

”Vi er ikke der, hvor resultaterne er praksisændrende, og jeg har brug for at se resultaterne udgivet og studiet gentaget med en større kohorte. Men det ser ud til, at resultaterne flugter med resultater fra flere fase II-studier og fortsat er værd at interessere sig for,” siger Morten Hiul Suppli.  

Kultur