Regeringens nærhospitaler bliver kulissebyer

- først med nyheder om medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Stor analyse: Tilføjelse af kemo til immunterapi forbedrer lungekræft-overlevelse

ASCO: Det øger overlevelsen i højere grad, hvis anti-PD-L1-immunterapi kombineres med kemoterapi, end immunterapien står alene mod avanceret ikke-småcellet lungekræft med et PD-L1-udtryk mellem et og 49 procent.

Det indikerer en stor eksplorativ analyse af poolet data fra otte kliniske studier. Analysen er lavet af det amerikanske lægemiddelagentur, FDA, og resultaterne blev fremlagt på den amerikanske kræftkongres ASCO 2021 (abstrakt #9001).

I analysen indgik data fra 2.108 patienter med avanceret ikke-småcellet lungekræft og med et PD-L1-udtryk mellem en og 49 procent. 37 procent af patienterne var i alderen 65-74 år og 12 procent i alderen ≥75; 67 procent mænd; 79 procent hvid; 65 procent ECOG ≥ 1; og 85 procent rygere. Median opfølgning var 12,1 måneder.

Patienterne havde ikke EGFR-mutationer eller ALK-ændringer. 

Median samlet overlevelse (OS) blandt patienter behandlet med immunterapi-lægemidler var 14,5 måneder versus et median OS på 21,4 måneder for patienter, der fik kemo+immunterapi (HR 0,68, 95% KI 0,52-0,90).

Median progressionsfri overlevelse (PFS) var henholdsvis 4,2 måneder versus 7,78 (HR 0,68, 95% CI 0,52-0,90), fortalte Oladimeji Akinboro, der præsenterede resultaterne på ASCO. Han er fra FDA Center for Drug Evaluation and Research i Silver Spring, Maryland, USA. 

Oladimeji Akinboro pointerede under præsentationen, at det ikke er afgørende resultater pga. designet, hvor de har sammenlignet overlevelsesdata på tværs af kliniske studier, men resultaterne er dog, ifølge forfatterne selv, hypotese-genererende.

Data på patienter, som kun fik immunterapi, blev hentet fra KEYNOTE-042-studiet med pembrolizumab (Keytruda) og CHECKMATE-227-studiet med nivolumab (Opdivo) plus ipilimumab (Yervoy). I kemo+immunoterapiforsøg blev der set mest på platinbaserede regimer parret med pembrolizumab, atezolizumab (Tecentriq) og nivolumab-ipilimumab.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

MS Tidsskrift

Diagnostisk Tidsskrift