Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin

Forkalkning af kranspulsårer øger risiko for hjertekar-tilfælde under stråleterapi af lungekræft

Omfanget af kranspulsåreforkalkning kan være med til at forudsige risikoen for hjertekar-tilfælde hos patienter med lungekræft, der skal have stråleterapi.

Det indikerer et nyt studie præsenteret på den virtuelle konference Advancing the Cardiovascular Care of the Oncology Patient, afholdt den 11. og 12. februar, 2022.

I studiet brugte forskerne data fra ikke-småcellet lungekræftpatienter, som havde fået CT-scanninger uden kontrast af brystet i perioden 2001 og 2014, for at evaluere niveauet af forkalkning af kranspulsårene hos patienterne.   

Patienterne blev herefter stratificeret i fire kategorier ud fra deres niveau af kranspulsåreforkalkning: ’ingen’, ’mild’, ’moderat’ og ’svær’ kranspulsåreforkalkning. 

Forskerne vurderede derefter forekomsten af ​​alvorlige kardiovaskulære hændelser i de fire kategorier, såsom hjerteanfald eller slagtilfælde, efter påbegyndelse af strålebehandling. 

Der indgik 155 patienter i studiet, herunder 41 patienter uden forkalkning, 45 patienter med mild forkalkning, 39 patienter med moderat forkalkning og 30 patienter med svær forkalkning. Data om demografi, komorbiditet og karakteristika for strålebehandling blev også indsamlet til studiets analyse. 

Resultatet viste, at: 

  • Der var tre tilfælde af alvorlige kardiovaskulære hændelser i gruppen uden kranspulsåreforkalkning, syv hændelser i den milde gruppe, fem i den moderate gruppe og fem i den svære gruppe. 
  • Gennemsnitlig og maksimal stråledosis til hjertet var ikke forbundet med en større uønsket kardiovaskulær hændelse i forskernes time-to-hændelse-analyse.
  • Efter justering for alder og køn var kranspulsåreforkalkning forbundet med øget risiko for alvorlige kardiovaskulære hændelser. 
  • Sammenlignet med ingen forkalkning var den milde gruppe forbundet med 11,7 gange øget risiko for en alvorlig kardiovaskulær hændelse, og kategorien med svær forkalkning havde en 21,4 gange øget risiko.
  • Moderat åreforkalkning viste dog kun en tendens til øget risiko. 

"Anerkendelse af patienter med en høj byrde af kranspulsåreforkalkning giver mulighed for at implementere behandlinger, der skal reducere kardiovaskulær risiko, såsom aspirin- og statinbehandling. Hertil kommer, at anerkendelse af kardiovaskulær risiko gør det muligt for de behandlende læger at lave en bedre vurdering af patientens overordnede prognose, hvilket kan vejlede valg af behandling og behandlingsdiskussioner,” siger Matthew Lui i en pressetekst. Han er hovedforfatter til studiet og speciallæge og forsker i intern medicin ved Washington University, USA. 

"Vi mener, at yderligere undersøgelser, der evaluerer nytten af ​​kranspulsåreforkalkning til at bestemme kardiovaskulær risiko i andre cancerpopulationer, er berettiget og kan hjælpe med at validere forkalkningsbyrden på tværs af forskellige populationer."

Kultur